“We horen verschrikkelijke verhalen”

Doordat ze moeten vluchten voor conflicten, kunnen de inwoners van Zuid-Soedan hun gezaaide gewassen niet oogsten. Het gevolg is een hongersnood die 7,5 miljoen mensen bedreigd. Bernard Jaspers Faijer, ZOA’s landendirecteur, over de nood in het land.

“Het is echt enorm schrijnend. Sinds 1998 werkt ZOA in het zuiden van Zuid-Soedan, waar we samen met de bevolking tegen honger strijden door bijvoorbeeld boeren te leren hoe ze hun gewassen moeten verbouwen. En dan breekt er weer een conflict uit, waardoor de mensen die wij helpen op de vlucht moeten slaan en ons werkgebied een oorlogsgebied werd. Inmiddels is bijna iedereen uit het zuiden van Zuid-Soedan op de vlucht geslagen. Naar Uganda, naar andere delen van het land en naar de hoofdstad. We horen verschrikkelijke verhalen over de misdaden die gebeuren tijdens de vlucht. Van onze contactpersonen in het zuiden horen we dat mensen echt honger hebben en zichzelf niet meer kunnen redden.”

Zaaien en oogsten
“Droogte is in Zuid-Soedan eigenlijk vrij normaal. Rond deze tijd van het jaar is het altijd droog en moet de bevolking extra haar best doen voor een goede oogst. Maar doordat deze mensen nu moeten vluchten, kunnen ze hun land niet meer verbouwen en gaat de oogst verloren. Mensen zitten soms twee, drie weken op dezelfde plek voor ze weer moeten vluchten. Dan zit er niets anders op dan dat te eten wat je in het bos vindt: bladeren en noten bijvoorbeeld.”

ZOA bestrijdt de honger
“ZOA wil de bevolking van Zuid-Soedan niet laten zitten. We zijn betrokken bij het uitdelen van voedsel dat door het Wereld Voedsel Programma in het noordoosten van Zuid-Soedan met de helikopter wordt gedropt. Daarnaast delen we in het gebied waar de Nijl stroomt vispakketten uit met hengels en visgerei en groentezaden uit. Op langere termijn willen we de mensen in het noorden van het land dan ook helpen met de opslag van hun oogst.”

Toekomst
Toen wij hier in 1998 kwamen, was het de situatie in Zuid-Soedan ook heel moeilijk. We hebben veel opgebouwd in die jaren en eigenlijk heeft de bevolking nu gewoon rust nodig. Die is er niet, en ik vind het onze plicht als ZOA om de mensen die we hielpen nu ook niet los te laten. We horen verschrikkelijke verhalen uit het zuiden: de nood is echt heel hoog.

Natuurlijk is het frustrerend om te zien dat dat wat we opgebouwd hebben, nu afgebroken wordt. Maar juist als ZOA is het onze plicht om door te gaan met onze hulp en niet op te geven. Dankzij onze jarenlange ervaring in dit land, hebben we een groot netwerk. Zuid-Soedan is een christelijk land en daar waar alle structuren wegvallen, is de kerk vaak nog het enige gerespecteerde instituut met een systeem, structuur en krediet bij alle partijen. Door samen te werken met de kerken, kunnen we de allerkwetsbaarsten in Zuid-Soedan alsnog bereiken. Als we niks doen, zullen miljoenen mensen sterven.”

Met jouw steun kunnen we de hulp bieden die het meest nodig is, zoals voedsel en schoon drinkwater. Help je mee? Doneer hier.