‘We moesten vluchten, maar ik heb weer hoop!’

Amina (36) uit Nigeria sloeg met haar gezin op de vlucht voor de terreurgroep Boko Haram. “Het was erg zwaar. Mijn kinderen en ik moesten bedelen om te kunnen eten…”

De zwangere Amina woonde met haar man en zes kinderen in een vissersplaatsje aan het Tsjaadmeer in de staat Borno, in het noordenoosten van Nigeria. Vooral in deze regio is Boko Haram zeer actief met bloedig geweld.

Uit angst voor ons leven zijn we gevlucht, zo ver mogelijk.”

Na een zware tocht streek Amina met haar gezin neer vlak bij de grote havenstad Lagos. Op dat moment liet haar man haar in de steek. Daar zat ze… helemaal alleen met haar zes jonge kinderen en een baby, geen dak boven hun hoofd en geen eten op hun bord. Amina besloot terug te gaan naar het noorden, dichter bij haar familie. Ze kwam terecht in de stad Maiduguri. “Ik probeerde daar wat te verdienen door klusjes uit te voeren en te bedelen.” Ze huilt zachtjes: “Ook mijn kinderen moesten bedelen.”

Ik kan zelfs mijn kinderen naar school laten gaan."

Amina herpakt zich en vervolgt: “Toen we niet meer wisten hoe het verder moest, ervoeren we dat God voorziet. Ik solliciteerde als voedingsvoorlichter bij ZOA-Nigeria en werd aangenomen! Nu kan ik mijn zeven kinderen én mijn moeder onderhouden. Ik kan zelfs mijn kinderen naar school laten gaan.” Inmiddels gaat Amina ook zelf naar school. Zo kan ze eindelijk leren lezen en schrijven. Amina die geen uitzicht meer had, straalt weer: “Door ZOA heb ik hoop gevonden! En de toekomst? Die ligt in Gods handen.”

Meer dan 80 miljoen vluchtelingen moesten net als Amina en haar kinderen alles achterlaten, op zoek naar een veilige plek. Samen kunnen we er voor hen zijn. Juist nu er geen collectant aan de deur staat is jouw steun belangrijker dan ooit. Help jij ook mee?

Ja, ik help mee

  • Bedrag

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.