We zijn er samen: noodhulp in 2019

In 2019 konden we een direct verschil maken voor ruim 1,4 miljoen mensen met noodhulp of een vorm van wederopbouw in onder andere Colombia, Irak, Ethiopië en Mozambique.

Natuurlijk waren we er op nog heel veel andere plekken waar de nood enorm was. Maar graag nemen we  u even mee terug naar deze vier landen om u te vertellen welke levensreddende hulp we ter plaatse konden bieden dankzij uw steun.

Venezolaanse vluchtelingen in Colombia

De miljoenen mensen die Venezuela zijn ontvlucht en de schrijnende situatie waarin zij verkeren, zijn voor ZOA reden om in 2019 in Colombia te starten. Dankzij u en onze ‘ZOA Business Ambassadors Noodhulp’ konden we onder andere:

 • 500 huishoudens voorzien van watertanks van 500 liter;
 • handenwasfaciliteiten installeren voor 350 huishoudens.

Op dit moment zijn we in Colombia bezig met voedselhulp via een vouchersysteem. Vanwege de corona crisis kunnen veel mensen niet meer in hun eigen onderhoud voorzien.

colombia

Slachtoffers van orkaan Idai

In maart 2019 zorgt orkaan Idai voor enorme verwoesting in Mozambique. ZOA start een noodhulpcampagne om bij te dragen aan het werk van onze partner Dorcas die lokaal ter plaatse is. Ook reizen ZOA medewerkers af naar Mozambique om ondersteuning te bieden. Dit project werd gefinancierd door meerdere partijen. Door het bundelen van onze krachten konden we de volgende resultaten bereiken:

 • Het repareren en aanleggen van in totaal 50 waterpunten waardoor 38.320 mensen weer toegang hebben tot schoon water;
 • 3.520 personen kregen toegang tot sanitaire voorzieningen;
 • 50.850 personen ontvingen hygiënevoorlichting.
idai

Enorme droogte in Ethiopië

In het zuiden van Ethiopië dreigden in april 2019 duizenden mensen te sterven door een gebrek aan water. Met uw hulp hielpen we hen door de droogste periode van het jaar:

 • 16.674 mensen ontvingen voldoende water om in hun dagelijkse behoefte te voorzien;
 • in totaal werd er middels ‘water trucking’ 1.720 m3 water uitgedeeld.
DSC9626klein

Syrische vluchtelingen in Irak

In oktober 2019 vluchtten ruim 20.000 mensen, vlak voor het aanbreken van de winter, vanuit Syrië naar het noorden van Irak. Met name Koerdische en Assyrische christenen vrezen voor hun veiligheid. Mede dankzij uw ruimhartige bijdragen konden we:

 • 800 families voorzien van noodhulppakketten (warme kleding en zeep);
 • 1.965 families voorzien van brandstof voor hun kachels;
 • toiletten en andere sanitaire faciliteiten repareren voor 200 families;
 • een speelplein aanleggen in het vluchtelingenkamp zodat ruim 1.500 kinderen weer veilig kunnen spelen.

Samen met u gaan we onverminderd door om levensreddende hulp te bieden waar dit het hardst nodig is. Dank u wel dat u hier direct aan bijdraagt!

Klik hier voor meer mogelijkheden om als ondernemer betrokken te zijn.