Wie wens jij moed toe?

“Ik wil alle moeders op de vlucht moed toewensen. Het is verschrikkelijk wat zij meemaken!” Dit zegt Ilse Brakke (34) uit Koekange, een van onze donateurs. Wie wens jij moed toe?


Moed voor moeders op de vlucht

“Als je dat leest en hoort in ZOA-nieuws: vrouwen met hun kinderen op de vlucht voor geweld en oorlog, met weinig om het lijf. Moet je indenken: je bent bang, je gezin heeft honger en dorst, je kind huilt en je kunt geen borstvoeding meer geven. Vreselijk. Wat me zo enorm heeft geraakt, was het verhaal van een vrouw die met haar kind op de vlucht sloeg. Tijdens de tocht overleed de baby in haar armen. Wat een verdriet! Dat is toch niet meer van deze tijd? Zo onmenselijk. Mijn man en ik hebben vier kinderen, ik moet er niet aan denken dat we moeten vluchten. Maar duizenden mensen gebeurt dat wel, iedere dag, terwijl wij er met de kerst warmpjes bij zitten. Ik wens alle vluchtelingenmoeders warmte, voedsel, wijsheid en rust toe. Ik wens ze moed, want dat hebben ze in hun omstandigheden enorm hard nodig: moed om te leven, om hun kinderen te bemoedigen, om staande te blijven, om door te zetten en door te gaan. Ik bid dat ze Gods kracht mogen ervaren”, aldus Ilse.

cof

Ilse Brakke met haar dochtertje: ‘Ik moet er niet aan denken dat we moeten vluchten.’


Moed voor Jemen

“Wie ik moed toewens? Ik moet onmiddellijk denken aan de mensen in Jemen”, zegt Ton Nordeman (73) uit Utrecht. Hij verzorgde jarenlang de ZOA-collecte in zijn woonplaats. “Ik las het artikel in jullie magazine dit najaar, en werd geraakt door de ernst van de situatie en het drama dat zich daar afspeelt. Miljoenen mensen lijden honger in een land, dat ook nog andere grote problemen kent. Tevens wil ik jullie landendirecteuren en medewerkers in het veld moed toewensen. Als ik over Esther Grisnich in Irak lees in de krant, dan vind ik het bijzonder dat ze in alle omstandigheden optimistisch blijft en zich niet uit het veld laat slaan. Ze blijft trouw aan wat ze als haar roeping ziet. Het is hoopgevend dat ZOA doorgaat met haar werk!”

JEMEN 4
De situatie in Jemen is nijpend, jong en oud lijden daaronder.

Moed voor Tigray
“De situatie in Tigray moet vreselijk zijn”, zegt Marianne van Duijn (55), voorzitter van ZOA Werkgroep Katwijk. “Ik denk niet alleen aan de Ethiopiërs die naar Sudan zijn gevlucht, maar ook aan de mensen die achtergebleven zijn. In 2006 heb ik daar het kamp Shimelba bezocht. Door de enorme droogte, schaarste aan voedsel en (drink)water in dit gebied is het een kwestie van overleven. Nu komt daar ook nog het geweld en de onrusten bij. Ik wil de vluchtelingen in Sudan en de achterblijvers – zowel de Ethiopiërs en de Eritreeërs in de kampen -, en het hele ZOA-team ter plekke, een hart onder de riem steken en ongelofelijk veel moed toewensen. Ik hoop dat ze vertrouwen kunnen houden in de toekomst!”

Refugee Settlement Sudan 11 resize
Op de vlucht naar Sudan...

Moed voor Myanmar
“De bewoners in de conflictgebieden Kayin State in Myanmar wens ik moed en geduld toe. We werken daar aan voedselzekerheid, levensonderhoud, water, sanitair en hygiëne. Maar de projecten die we willen uitvoeren, worden vertraagd door onder meer coronamaatregelen in dat gebied. Mensen leven er in moeilijke omstandigheden en zijn voortdurend in angst en onzekerheid over hun toekomst”, vertelt een van onze business ambassadeurs Hans. “Daarom heel veel moed voor deze bewoners!”

Myanmar algemeen
Ook in Myanmar is er veel onzekerheid...

En moed voor…
“… de mensen die vastzitten in vluchtelingenkampen, zeker in coronatijd. Wij kunnen in ons land betrekkelijk makkelijk op afstand van elkaar blijven, of ons houden aan de diverse hygiëneregels, maar dat is in een kamp bijna ondoenlijk. Dit versterkt hun lijden nog veel meer. Ik wens deze vluchtelingen moed toe om vol te houden!”, zegt Mariëlle, een van onze actieve vrijwilligers.

Moed. Dat hebben we in deze donkere, onzekere tijd nodig.  Juist daarom is het belangrijk elkaar te blijven bemoedigen. Zowel onze naasten dichtbij, als ver weg. Samen willen we er zijn voor mensen in crisisgebieden die de moed dreigen te verliezen. Help je mee?

Ja, ik help mee!

  • Bedrag

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.