''Ze gilde en huilde, maar haar huis was al totaal verwoest.''

Jarenlang had ze ervan gedroomd. Terwijl ze in haar houten huis zat, fantaseerde Denda Ayu Negara (55) uit Lombok erover dat ze op een dag haar eigen woning van beton zou hebben. Elke maand legde ze dan ook wat geld opzij om te sparen voor haar grote droomhuis.  

Denda’s droom kwam uit: drie maanden geleden sliep ze eindelijk voor het eerst van haar leven in haar huis van beton. Stap voor stap hadden bouwvakkers de afgelopen tijd aan haar woning gebouwd 

Toen het eindelijk af was, was Denda ongelooflijk blij en ze voelde zich vanaf het eerste moment comfortabel op haar nieuwe plek. Ook haar kleindochters waren gek op oma’s nieuwe huis: zij kwamen graag logeren.

Op een dag begon de aarde te beven. Denda was thuis, maar rende snel naar buiten. Er viel een steen op haar hoofd, maar echt gewond raakte ze niet. Haar huis bleef gelukkig ook staan, al zaten er diverse scheuren in de muren.  

Uit angst voor nieuwe bevingen sliepen Denda, die weduwe is, en de familie van haar zoon de weken daarna buiten, onder een zeil waar ze een provisorische tent van hadden gemaakt. Daar zaten ze ook toen een paar dagen later een tweede beving kwam. Vanaf een afstand van 20 meter zag Denda tot haar afgrijzen dat haar mooie droomhuis in elkaar zakte. Ze gilde en huilde, maar haar huis was al totaal verwoest.  

IMG1399

Bijna twee weken na de ramp was Denda nog erg verdrietig over het instorten van haar huis. Al haar dromen stortten in. Tegelijkertijd was ze dankbaar dat ze nog in leven is en niet in het huis zat toen het instortte.

Denda was een van de tienduizenden mensen die alles verloren en opnieuw moesten beginnen na de aardbevingen en tsunami op Lombok en Sulawesi, twee jaar geleden. Daarom startte ZOA direct met noodhulp. Slachtoffers kregen medische hulp, drinkwater, eten, tenten, toiletten en hulp bij traumaverwerking. Daarna begon de wederopbouw. Ruim honderd getrainde metselaars bouwden aardbevingsbestendige huizen en veel mensen leerden hun inkomen te verbeteren. Zo werden meer dan 40.000 mensen geholpen en maakte wanhoop plaats voor hoop.

Samen geven we mensen zoals Denda hoop en perspectief op een toekomst, door met hen van noodhulp naar wederopbouw te gaan. Help je ook mee?

Ja, ik help mee!