ZOA actief tegen corona in Nigeria

Nigeria is volop in het nieuws! Bij protesten zijn al veel mensen omgekomen. Ondertussen stijgt het aantal patiënten met COVID-19 en is de armoede door corona flink toegenomen. ZOA is in Nigeria, en helpt actief coronabesmettingen tegen te gaan.

Maar liefst 62.000 Nigerianen zijn inmiddels besmet geraakt met het coronavirus en 1135 Nigerianen zijn overleden aan COVID-19. Zoals elders in de wereld is het eind daarvan nog niet in zicht. Ook de armoede stijgt door deze pandemie: het aantal mensen dat minder dan 2 dollar per dag verdient, neemt sterk toe. Werkers in de informele sector hebben het zwaar. Denk aan taxichauffeurs, klusjesmannen en schoonmakers. Ze kunnen immers niet meer van deur tot deur. Daarnaast zijn er ‘nieuwe armen’ bijgekomen, mensen die hoogopgeleid zijn, maar in hun werk eveneens getroffen zijn door beperkende maatregelen van de overheid.

Weinig slachtoffers
ZOA werkt in het uiterste noordoosten van Nigeria, in de regio Borno, waar de meeste vluchtelingen zijn van terreurgroep Boko Haram. In deze regio heeft COVID-19 tot dusver relatief weinig slachtoffers gemaakt. ZOA-medewerkers werken hard om het coronavirus op afstand te houden, vertelt landendirecteur Andries de Blaeij. “In onze water- en hygiëneprojecten leren we mensen al veel over de hygiënemaatregelen die ze kunnen nemen; die tegen COVID-19 kunnen we daardoor makkelijk integreren.”

Nigeria 1

Zeep en wc’s
Heel concreet heeft ZOA in het afgelopen half jaar, sinds corona uitbrak, aan 1200 huishoudens in vijf dorpen was- en badzeep uitgedeeld. Bijna 100 latrines zijn geplaatst, die ook nog eens handicapvriendelijk zijn, met vanzelfsprekend de mogelijkheid om je handen te wassen na afloop van een toiletbezoek. Ook zijn er 50 douches geplaatst. Net zoals bij de wc’s, voor mannen en vrouwen gescheiden. ZOA heeft tevens twee waterpompen geïnstalleerd, waarvan zeshonderd mensen gebruik kunnen maken!

Langs de huizen
Voorlichting geven we ook. Een speciaal team gaat langs de huizen om te vertellen over hygiëne. Dit gebeurt met inachtneming van alle overheidsmaatregelen, dus op gepaste afstand – indien nodig met megafoon – en mondkapjes. “We hebben veel ervaring opgedaan in onze strijd tegen cholera en andere infectieziekten. Nu doen we alles wat mogelijk is om corona op een afstand te houden en er te zijn voor de meest kwetsbare mensen in dit gebied”, aldus Andries.

Samen geven we mensen hoop en perspectief op een toekomst, door met hen van noodhulp naar wederopbouw te gaan. Help je ook mee?

Ja, ik help mee!