ZOA blij met 10 miljoen extra voor noodhulp

Joël Voordewind vraagt en krijgt extra geld van kabinet voor levensreddende hulp

De coalitie trekt 10 miljoen extra uit voor noodhulp. Gesteund door de coalitiepartijen dient Tweede Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) daartoe vandaag een amendement in tijdens het debat over de begroting van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Het geld gaat naar de Dutch Relief Alliance (DRA), een samenwerkingsverband van Nederlandse hulporganisaties (waaronder ZOA) op het gebied van noodhulp. “Dat extra geld is hard nodig”, zegt Kees-Jan Hooglander, noodhulpspecialist bij ZOA. “We besteden het aan levensreddende hulp. En dat is ontzettend duur.”

Met het geld uit dit potje werkt ZOA onder andere in Noord-Irak, de Syrië-regio, Jemen en Zuid-Sudan. Hooglander: “Ik ben vooral blij voor de mensen in nood in die landen. Zij zijn hier echt mee geholpen.” ZOA werkt voor deze mensen aan onder andere schoon drinkwater, wc’s, voedseldistributie en onderdak.

De 10 miljoen komt bovenop de 60 miljoen die de DRA al jaarlijks krijgt van de minister. “Het is een stap in de goede richting. Ten opzichte van de schrijnende nood in de wereld is er helaas meer geld nodig. Een jaar geleden hebben we als DRA met onderbouwde voorstellen om 100 miljoen euro gevraagd, dus er is nog een flink gat te overbruggen”, aldus Hooglander vanmorgen op Groot Nieuws Radio.

Kees-Jan Hooglander is niet bang dat het extra geld in verkeerde handen komt, bijvoorbeeld van corrupte regimes. “Als ZOA werken we zoveel mogelijk samen met lokale organisaties, maar we screenen ze eerst grondig. Bovendien zijn we ook met eigen mensen in het veld om nauwkeurig te monitoren wat er met het geld gebeurt.”

Gert-Jan Segers, fractievoorzitter van de ChristenUnie, verklapte afgelopen dinsdagavond al dat deze 10 miljoen eraan zat te komen. Segers is content met organisaties als ZOA in de DRA, zo zei hij op het ZOA-business event tegen een zaal met ruim 200 ondernemers. “In het verleden is er te veel hulpgeld naar overheden gegaan. Bij de DRA weet je dat het bij betrouwbare Nederlandse hulporganisaties terechtkomt die het op een verantwoorde manier besteden en daarop aanspreekbaar zijn.”

Volgens Segers kunnen – naast de overheid – ook bedrijven met een gerust hart investeren in hulporganisaties zoals ZOA. “Ze hebben een betrouwbare trackrecord. En de hulp die ze geven heeft zin.” Soms is er twijfel of al dat geld en die inspanningen wel iets opleveren, ook bij Segers. “Maar dan word ik altijd weer geraakt door dat jongetje dat met vijf broden en twee vissen bij Jezus kwam. Hoewel hij bijna niets had, had hij moed om het in handen van Jezus te leggen, want Hij weet er wel raad mee. Misschien ben jij die ene ondernemer die die ene investering doet in Jemen, Libanon of Sri Lanka. Al help je er één mens mee, dan zegt Jezus: je doet het voor Mij.”

Foto: Anne-Paul Roukema