ZOA gaat door met hulpverlening in Irak

Het is volop in het nieuws: de spanningen in Irak. Voor hulporganisaties – zo ook voor ZOA – wordt het werk niet makkelijker. Maar ZOA blijft, want er zijn mensen in erge nood. Esther Grisnich, landendirecteur van ZOA in Irak vertelde haar verhaal vanmorgen op de radio, na de raketinslagen afgelopen nacht. 

Wat heb jij gemerkt van de aanval op het vliegveld afgelopen nacht?
Ikzelf niet zoveel eigenlijk. Mijn collega’s hadden wel wat gehoord en het nieuws gevolgd. Ik rook wel iets toen ik vanmorgen een rondje ging lopen. Het is misschien verbeelding maar het zou ook mogelijk zijn, het vliegveld is hier namelijk maar een paar kilometer vandaan.

Hoe was de situatie tot nu toe?
Dit gedeelte van Irak was tot nu toe veilig te noemen. Dat is nu wel enigszins veranderd. Het consulaat is hier in de buurt en er wonen veel Amerikanen in de regio. De andere gebieden in Irak waar ZOA projecten heeft zijn voor ons even onbereikbaar geworden.

Tegelijk zijn wij als noodhulporganisatie altijd aanwezig, dus ook in deze tijd."

Hoe gaat ZOA om met een conflict?
Wij proberen als organisatie natuurlijk zo neutraal mogelijk te blijven en proberen er voor iedereen te zijn. Toch voelen ook wij spanning en maken wij ons zorgen over de toekomst van het land.

Heb je het met je collega’s over de kans op een oorlog?
Jazeker, we moeten ons goed voorbereiden voor het geval dat we moeten evacueren. Soms voelt dat heel vreemd omdat wij als expats het land moeten verlaten en daarbij niet iedereen mee kunt nemen. Er is nu nog geen sprake van maar het is wel een scenario waar we zeker rekening mee moeten houden.

En hoe gaat het nu in de vluchtelingenkampen?
De hulp die ZOA geeft in de vluchtelingenkampen is niet zomaar gestopt door deze situatie. De mensen daar zijn in nood, en die willen we blijven helpen. We hebben deze week kerosine uitgedeeld voor de kachels en kooktoestellen want het is heel erg koud. Wel moeten we elke keer kijken of het gebied veilig is om ernaartoe te gaan, en dat doen we dan ook!

Wil je het hele interview horen? Klik dan hieronder: