ZOA geschokt door dood hulpverleners Afghanistan

ZOA is geschokt door de dood van zes medewerkers van het Rode Kruis. Vooralsnog heeft de gruwelijke moord geen gevolgen voor het werk van ZOA in Afghanistan.

Met afschuw heeft ZOA kennisgenomen van de dood van zes medewerkers van het Rode Kruis in Afghanistan. De hulpverleners werden woensdag 8 februari in het noorden van het land vermoord, toen ze met hulpgoederen op weg waren naar een door sneeuwstormen getroffen gebied. Tijdens de autorit werden acht medewerkers onder vuur genomen, twee van hen zijn nog altijd vermist.

De afschuwelijke moord op de Rode Kruis-medewerkers is voorlopig voor ZOA geen aanleiding om haar werk in Afghanistan stop te zetten. Henrieke Hommes, veiligheidsadviseur: “De veiligheidssituatie in dit land is grillig. We staan dan ook continue met Afghanistan in verbinding om de situatie te monitoren en de veiligheid van ons team zoveel mogelijk te kunnen waarborgen.”

Situatie Afghanistan
De dood van de zes medewerkers van het Rode Kruis is een van de vele incidenten tegen hulpverleners in Afghanistan, waarbij vooral ontvoeringen en beschietingen bedreigingen zijn. Vorige maand nog kwam een hulpverlener van het Rode Kruis vrij nadat hij een maand eerder door terroristische groeperingen ontvoerd was.