ZOA ontwikkelt richtlijnen voor het werken rond landrechten

Als vluchtelingen na een oorlog of natuurramp weer terugkeren naar hun huis of stukje land, ontstaan er vaak conflicten omdat landrechten niet (goed) zijn vastgelegd. ZOA heeft vaak te maken met dit soort ingewikkelde problemen. Om deze vorm van hulp zo efficiënt en goed mogelijk te vorm te geven, ontwikkelde ZOA een aantal richtlijnen. 

Veilige toegang tot land en veilig gebruik van land, voor huisvesting, landbouw en andere doeleinden, is een van de hoekstenen die duurzame, positieve ontwikkeling mogelijk maken. ZOA biedt hulp, hoop en herstel voor mensen die getroffen zijn door conflicten en rampen. Het aanpakken van landrechtenkwesties moet een permanent aandachtspunt in ons werk zijn.

Als basis voor het ontwikkelen van landrechtenprojecten ontwikkelde ZOA een Guideline. Deze zijn te gebruiken voor personeel, uitvoerende partners en anderen die werken aan landproblemen na een oorlog of natuurramp (of overwegen dit te doen). Deze richtlijnen zijn gebaseerd op ZOA’s ervaring in het werken met landrechten in het Afrikaanse gebied van de Grote Meren, studies uitgevoerd door huidige en eerdere partners en ze houden rekening met wereldwijde normen voor landrechten. Centrale hoofdstukkenvertellen hoe een landrechtenproject kan worden gestart en welke middelen je kan gebruiken.