ZOA start collecteweek met thema: ‘Vrede is niet te koop, een deken wel’

De week van 19 t/m 25 maart is de jaarlijkse collecteweek van ZOA. Duizenden collectanten zijn weer in heel Nederland op pad en daar is ZOA hen zeer dankbaar voor. Met de opbrengst zorgt ZOA op heel veel plaatsen in de wereld voor concrete hulp aan vluchtelingen en ontheemden.

ZOA heeft voor het thema ‘Vrede is niet te koop’ gekozen, omdat het in Nederland nog steeds vanzelfsprekend is, dat we in vrede leven. Maar in andere delen van de wereld is de vrede vaak ver te zoeken. Vanwege oorlog en terreur slaan mensen elke dag op de vlucht en leiden ze honger en dorst. Het thema ‘Vrede is niet te koop, voedsel wel’ is een variant, waarmee ZOA aandacht vraagt voor alle slachtoffers van de hongersnood in Afrika en Jemen. ZOA is in deze landen in de positie om hulp te verlenen. De situatie in landen als Zuid-Soedan en Jemen is nijpend. De combinatie van conflict en droogte maakt het overleven van de mensen schrijnend. Momenteel wordt hiervoor door ZOA met het Christelijk Noodhulpcluster actie gevoerd.

Grote nood
Hulp is op dit moment meer dan ooit hard nodig. Denk aan Noord-Uganda waar nog elke dag 1.000 tot 5.000 Zuid-Soedanese vluchtelingen aankomen. In totaal zijn er al ruim 700.000 vluchtelingen opgevangen, veel meer dan het land aan kan. Of aan Jemen waar de prognose is dat de weinige voedselimport die er nog mogelijk is, binnenkort wordt gereduceerd. Daarnaast is door de aanhoudende strijd de haven gesloten, waardoor bevoorrading van voedsel en medicijnen is gestopt.

Doel collecteweek
Met de opbrengst van de collecteweek kan ZOA hulp verlenen aan slachtoffers in alle 17 landen waar zij aan het werk is. Het Nederlandse publiek wordt opgeroepen om te geven aan de collectant of ‘deken’ te sms’en naar 4333 (eenmalig €3). Er kan ook gedoneerd worden via de website www.zoa.nl.

Tijdens de collecteweek collecteren door heel Nederland ruim 17.000 collectanten voor concrete hulp aan vluchtelingen en ontheemden in crisisgebieden. Voor € 7,50 geef je een warme deken aan een vluchteling. Zeker ’s nachts biedt een deken bescherming tegen de frisse buitenlucht.Doe je mee?