ZOA start noodactie voor acute watervoorziening in Afghanistan

Apeldoorn – Door het uitblijven van voldoende regenval zitten ruim 17.000 gezinnen in noord-Afghanistan zonder drinkwater. Daarvan zijn 400 families er dusdanig slecht aan toe, dat hulp direct nodig is. Noodhulporganisatie ZOA start daarom een noodhulpactie om geld in te zamelen voor directe watervoorziening en doet een oproep om deze kwetsbare families niet in de steek te laten.

Door het klimaatfenomeen ‘La Niña’ is er de afgelopen zes maanden in de noord-Afghaanse regio Sar-e-pul bijna geen regen gevallen. Veel inwoners uit het gebied zijn voor drinkwater afhankelijk van deze neerslag. Door het uitblijven daarvan is er nu een ernstig tekort aan drinkwater ontstaan. Ook zijn veel oogsten hierdoor mislukt, waardoor er tevens sprake is van een gebrek aan voedsel.

"Wij zijn hun enige hoop op water"

— Peter de Jong - Landendirecteur ZOA Afghanistan

Enige hoop op water

Met het geld dat ZOA ophaalt met deze actie wil het 400 gezinnen direct van water voorzien. Dit zijn de aller kwetsbaarste gezinnen die echt niet kunnen wachten. Peter de Jong*, ZOA’s landendirecteur in Afghanistan, zegt: “ZOA is de enige noodhulporganisatie die actief is in deze regio die zich bezig houdt met watervoorziening. Voor deze families zijn wij hun enige hoop op water. Ze zijn nu echt volledig afhankelijk van ons”.

Lange termijn

De opbrengst van de actie maakt het mogelijk om trucks met water het gebied in te sturen. Daarvoor is vijftig euro per gezin nodig. Op de lange termijn denkt ZOA ook na over duurzame oplossingen, zoals het bouwen van waterreservoirs en het filteren van water. Ook onderzoekt de organisatie de mogelijkheid om waterleidingen tussen verschillende dorpen aan te leggen.

*Om veiligheidsredenen is deze naam gefingeerd.

————————————————————————————————————————————————————-

NOOT VOOR DE PERS
Wilt u meer weten over deze actie of een interview met één van onze medewerkers? Neem dan contact op met Joffrey Vermeule, persvoorlichter ZOA via j.vermeule@zoa.ngo of telefoonnummer +31 (0)6 – 12 91 92 71.

Banner ezine

Bijdragen aan deze actie? Help met een gift één van deze vierhonderd kwetsbare gezinnen in Afghanistan aan water.

Doneer nu