ZOA start noodhulp slachtoffers aardbeving Sulawesi

Op het Indonesische eiland Sulawesi zijn door een aardbeving met een kracht van 6,2 op de schaal van Richter zeker 15.000 inwoners ontheemd geraakt. Honderden mensen raakten gewond en er vielen minstens 70 doden. ZOA’s partner, het Indonesische Leger des Heils, is ter plekke met een medisch outreach team en verleent noodhulp.

Het epicentrum van de aardbeving lag zes kilometer ten noordoosten van de stad Majene, op een diepte van 10 kilometer. De aardbeving vond plaats in de nacht van donderdag op vrijdag, rond half 3 ’s nachts. Duizenden mensen vluchtten in het holst van de nacht in paniek hun huis uit. Veel mensen konden niet op tijd wegkomen en zitten nog vast onder ingestorte gebouwen. Er wordt met man en macht gewerkt om de mensen te bereiken die begraven liggen onder het puin.

aardbeving1

In de nabijgelegen regio Mamuju werd naar schatting bijna de helft van de gebouwen weggevaagd door de aardbeving, de meeste inwoners zijn nu ontheemd. Tot overmaat van ramp is het lokale ziekenhuis in de stad Mamuju ingestort.

De getroffen steden liggen ongeveer 200 kilometer ten zuiden van Palu waar in 2018 een zware aardbeving en een tsunami meer dan 4300 dodelijke slachtoffers maakten. ZOA en haar partners konden daar met jouw steun meteen noodhulp verlenen en duizenden slachtoffers helpen.

Onze partner in het gebied, het Indonesische Leger des Heils, is nu met een medisch team ter plaatse en is begonnen om medische hulp te bieden en andere noden te adresseren. Dit team wordt versterkt met noodhulpspecialisten om zo snel mogelijk de juiste hulp te kunnen verlenen. Ondertussen hebben we gezorgd voor een waterzuiveringsstation, zodat er voldoende schoon drinkwater beschikbaar is. Ook zorgen we voor voedsel voor iedereen die nauwelijks aan eten kan komen.

Help je mee deze hulp mogelijk te maken?

Ja, ik help de slachtoffers in Indonesië

  • Bedrag

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Foto’s: © AFP / National Search and Rescue Agency (BASARNAS) / Handout.