"Zonder hulp zullen we niet overleven"

Sprinkhanenplaag en corona drijft mensen tot wanhoop

De sprinkhanenplaag is verschrikkelijk. Zwermen zo groot als de provincie Flevoland trekken door Ethiopie en eten alle oogst op. Tegen een plaag van dit formaat vechten lijkt haast onmogelijk en een dodelijke combinatie met corona. 

Dit is Nejatu Mohammed met haar 5 kinderen. Haar man is omgekomen in een van de vele gevechten in de regio. Hij verdiende het geld, werkte op het land en zorgde ervoor dat de kinderen naar school konden gaan. Na zijn dood werd alles moeilijker. Sowieso al het feit dat Nejatu nu alles alleen moest doen was voor haar moeilijk maar de sprinkhanenplaag deed hier nog een schepje bovenop. Ze is van het ene op het andere moment haar hele oogst verloren: mais, tomaten en uien. Nu hebben zij en haar kinderen te weinig eten, en naar de markt gaan om een beetje geld te verdienen is ineens geen optie meer.

In eerste instantie dachten we dat de sprinkhanen wel snel weg zouden trekken maar het tegendeel was waar. Het werden er meer en hebben al onze groenten opgegeten. We probeerden ze uit alle macht te verjagen maar het mocht niet baten, het waren er te veel.”

DSC00944

De sprinkhanenplaag, het feit dat het gezin geen vader meer heeft en de beperkingen die opgelegd zijn uit angst voor een grote corona-uitbraak heeft ertoe geleid dat niet alle kinderen meer naar school kunnen gaan. Er is simpelweg geen geld meer om boeken en kleren te kopen.

“Ik heb hulp nodig” zegt Nejatu huilend.” Zonder hulp zullen we het niet overleven. Het enige wat ik nodig heb zijn zaden om weer opnieuw te beginnen, en wat geld om mijn kinderen op dit moment eten te geven.”

ZOA wil mensen zoals Nejatu helpen. Acute hongersnood dreigt voor haar en zoveel anderen door de grote sprinkhanenplaag bovenop de andere rampen zoals droogte en corona. Deze opeenstapeling van rampen kan leiden tot een ongekende humanitaire crisis. Hulp is van levensbelang! Help je mee om noodhulp en wederopbouw te bieden?
  • Bedrag

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
DSC0014