Zuiver water

Met een innovatieve en goedkope boortechniek leert ZOA Liberiaanse bedrijven hoe ze waterputten boren die diep genoeg zijn voor veilig drinkwater. Mambu Quoi volgde de cursus. “Een unicum!”

“En, een…twee…drie!” Het is een gigantische herrie op het kleine schoolpleintje ergens in de hoofdstad van Liberia. Al een paar dagen is zo’n vijftien man bezig met het boren van een waterput voor de school rond het plein. Samen staan ze om een groot gat in de grond, waar ze met een indrukwekkend apparaat een dunne pijp in laten verdwijnen. Nog een paar dagen, dan staat hier een zelfgebouwde waterput.

Onveilig water
Schoon drinkwater is in Liberia van levensbelang. In dit zeer arme land, dat nog aan het bijkomen is van een jarenlange oorlog, is de bevolking afhankelijk van waterputten om te kunnen drinken. Veel van die waterputten leveren echter water van slechte kwaliteit. Doordat de putten te ondiep zijn, haalt de bevolking water naar boven dat vervuild is door urine en afval dat de grond in wist te sijpelen.

Maar er is goed nieuws: diep in de Liberiaanse grond zit een kleilaag die vervuild water tegenhoudt. Onder die kleilaag bevindt zich schoonwater; prima geschikt voor consumptie. Helaas lukt het de Liberiaanse bevolking zelf niet om de putten diep genoeg te maken. Daarvoor zijn nieuwe technieken nodig.

Om het probleem van vervuild drinkwater tegen te gaan en putten te bouwen die wel veilig zijn, schakelde ZOA de hulp in van Practica Foundation. Deze Papendrechtse stichting ontwikkelde een boortechniek waarmee met een dunne pijp door de kleilaag heengeboord kan worden. De ruimte rond de pijp wordt hermetisch afgesloten, zo kan het vuile drinkwater niet alsnog naar beneden sijpelen. Deze manier van boren is niet alleen snel en veilig, maar ook heel kostenbesparend: in plaats van 10.000 euro kost een waterpomp op deze manier 3000 euro.

 

Mambu Quoi werkt aan de nieuwe waterput

Kennis doorgeven
Een van de mannen rond het grote gat op het schoolplein, is Mambu Quoi. De Liberiaan, die niet alleen betrokken is bij de Nederlandse stichting Manneke, maar ook een eigen bedrijf runt, graaft sinds 1992 waterputten. In de afgelopen jaren volgde hij regelmatig cursussen rond het boren van waterpompen. “Al een tijdje wilde ik graag meedoen aan de cursus manuel drilling van Practica en ZOA. Als voorbereiding volgde ik in 2016 een cursus in Ghana.” Mambu is erg blij met de theoretische cursus door Practica. “Het is geweldig dat mijn twee werknemers, mijn vrouw en ik gratis aan deze curcus deel kunnen nemen, een unicum! We zouden zelf lang hebben moeten sparen om zo’n training te kunnen bijwonen. En dan heb ik het nog niet over de materialen die je ook aan moet schaffen. Ik heb deze kans dan ook met beide handen aangegrepen.” Het is volgens Mambu niet alleen de praktische training die deze kans zo uniek maakt. “Ook de coaching over langere tijd en het feit dat we gestimuleerd worden om met andere bedrijven een consortium te vormen is aantrekkelijk. Zo kunnen we ons samen inschrijven op grotere klussen.”

Succes
Een paar maanden na onze ontmoeting op het schoolplein spreken we Mambu weer. Hij heeft goed nieuws. “Inmiddels zijn we bezig met onze eerste privéklus! We maken een waterput voor een bedrijf met een kinderzwembad. Als blijkt dat we met deze put genoeg werk leveren, mogen we gelijk nog een tweede waterput voor hen drillen.” De Liberiaan is erg enthousiast. “Hiermee kunnen we echt verder. We gaan de opgedane kennis overdragen op een nieuwe generatie Liberianen, zodat we ons land samen op kunnen bouwen.”