Open Data

Open Data en Transparantie 

ZOA onderschrijft het belang van transparantie en openheid. Niet alleen voor de mensen die ons werk steunen, maar ook om de kwaliteit van ons werk te verbeteren en om samenwerking in de ontwikkelingssector te stimuleren. Sinds eind 2015 is ZOA daarom begonnen met het publiceren van projectinformatie via het ‘International Aid Transparancy Initiative’ (IATI).

Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken is voorloper op het gebied van Open Data en Nederlandse ontwikkelingsorganisaties worden als de eerste organisaties op de wereld gezien die volledige transparantie en openheid nastreven.

Waarom?

Zoals hierboven beschreven, vindt ZOA het belangrijk om open te zijn over wat we doen. Daarnaast zien wij Open Data als een manier om samen met organisaties wereldwijd ons werk te verbeteren. Door data online te publiceren kunnen deze gebruikt worden voor analyse, visualisatie en vergelijking met data van andere organisaties. Bovendien wordt snel inzichtelijk welke organisaties welke activiteiten in welk gebied uitvoeren, wat de samenwerking bevordert.

Wat publiceren we?

Op dit moment publiceert ZOA alle projecten die via het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken worden uitgevoerd. Daarnaast zijn wij intern bezig met het optimaliseren van onze projectsystemen zodat deze op termijn in staat zijn om al onze projecten online te publiceren.

In principe publiceren wij al onze data, tenzij er een goede reden is om dit niet te doen. Eén van deze redenen kan veiligheid zijn; de veiligheid van onze medewerkers en natuurlijk de veiligheid van de mensen die wij proberen te helpen. Je leest hier alles over in ons publicatiebeleid.

De volledige Open Dataset van ZOA kun je hier vinden en downloaden