Water voor ontheemden in droog gebied

Armoede, ondervoeding, droogte en oorlogsgeweld. Jemen wordt geteisterd door crises. In de regio Hajjah, die geteisterd wordt door droogte, helpt ZOA ontheemden aan schoon en veilig drinkwater.

Duizenden ontheemden hebben hun toevlucht genomen tot de regio Hajjah. Maar in dit bergachtige gebied komen ze met nieuwe problemen in aanraking. Jemen is namelijk één van de droogste landen ter wereld. De helft van de vrouwen moet daarom elke dag meer dan een uur lopen om drinkwater te halen. Met gevaar voor eigen leven dalen ze de steile hellingen af op zoek naar water. Het water dat ze vervolgens ophalen is meestal ook nog eens vervuild.

ZOA wil 150 gezinnen in Hajjah aan schoon drinkwater helpen. We gaan aan de slag in twee dorpen die hard worden getroffen door droogte. In samenwerking met de bevolking plaatsen we de metalen opvangtanks in de tuin. Het water dat tijdens twee jaarlijkse regenseizoenen op de platte daken valt, kan dan worden opgeslagen. Een gezin kan hier jaarlijks tot wel 8 maanden van profiteren. Daarnaast willen we waterfilters uitdelen. Het gaat om eenvoudige filters van klei die in Jemen worden gemaakt, maar wel voldoen aan internationale standaarden. Tot slot willen we twee trainers – man en vrouw- opleiden om trainingen te geven over goede hygiëne.  De materialen zijn heel duurzaam. Waarschijnlijk kunnen de gezinnen wel tien jaar met hun opvangtanks doen!

Resultaten
Dit project betekent voor de gezinnen die meedoen:

  • Goede toegang tot schoon water
  • Minder diarree en andere ziektes
  • Geen dagelijkse zoektocht naar water

Dankzij donaties is de financiering van dit project inmiddels rond.