Beter onderwijs in Uganda

In Uganda kunnen veel kinderen niet naar school. In het noorden zijn veel kinderen getraumatiseerd door een jarenlange oorlog in hun gebied, terwijl de kinderen in het oosten van Uganda, in Amudat, door armoede en culturele problemen niet naar school kunnen. Samen met het Driestar College en het Gomarus College in Drachten helpt ZOA kinderen aan goed onderwijs.  

Tijdens de burgeroorlog in Noord-Uganda moest 95 procent van de bevolking van het Nwoya-district huis en haard verlaten. Inmiddels is de oorlog voorbij, zijn de mensen teruggekeerd naar hun huizen en konden ook de scholen weer open. Dat laatste ging niet zonder slag of stoot: de scholen waren ver weg en de weg ernaartoe gevaarlijk. Hierdoor was het voor de kinderen moeilijk om op school geconcentreerd te blijven.

ZOA kon de afgelopen jaren in Uganda veel scholen helpen en duizenden kinderen goed onderwijs bieden. We bouwen goede lokalen met geschikte meubels en helpen de scholen aan landbouwmaterialen, zodat ze hun eigen eten kunnen verbouwen. Ook trainen we de leerlingen om HIV/Aids-voorlichting te geven. Hierdoor is het aantal leerlingen flink toegenomen. Sinds 2015 is het percentage meisjes gestegen met 21%. Ook is het slagingspercentage in 2015 van 66% naar 81% gestegen.

Resultaten
Maar we zijn er nog niet. Het is het doel om ruim 15.500 Ugandese kinderen komende vijf jaar naar school te kunnen laten gaan, en daarnaast nog 7.700 vluchtelingenkinderen. Dit is er nog nodig voor beter onderwijs in Uganda:

  • Trainingen Er zijn trainingen en opleidingen voor leraren nodig om het niveau van het onderwijs op peil te houden
  • Meubilair We bouwen klaslokalen, latrines en meubilair voor in de school
  • Training We trainen de gemeenschap om de waarde van onderwijs in te zien

Uganda herbergt het grootste aantal vluchtelingen in Afrika. Dit leidt tot een gebrek aan drinkwater, landbouwgrond en onderwijs. We zijn er. Help je mee?
Ja, ik help mee

Dit project komt mede tot stand door de leerlingen van het Driestar College en het Gomarus College.