Financiële ondersteuning voor ontheemden in Nigeria

Als gevolg van het conflict tussen de overheid en islamitische oppositiegroepen zoals Boko Haram in het noordoosten van Nigeria zijn er ruim 2 miljoen mensen op de vlucht geslagen. Veel van hen zoeken veiligheid in de provinciehoofdstad Maiduguri. Helaas worden dorpen nog steeds aangevallen en komen er nog iedere maand mensen aan, die soms al voor de tweede keer op de vlucht zijn voor het geweld.

De ontheemden hebben geen inkomen en zijn met niets vertrokken. Ze wonen in hutjes in het open veld. Het gevolg is dat men niet voldoende te eten heeft en er veel kinderen ondervoed zijn. Tevens hebben mensen geen geld om bijvoorbeeld naar de dokter te gaan, medicijnen te betalen of dekens te kopen tegen de kou.

Op dit moment voorziet ZOA 21.000 mensen iedere maand van een financiële bijdrage. Na registratie van de meest kwetsbare huishoudens, ontvangt de vrouw des huizes een pasje met daarop haar pasfoto en er is van haar een vingerafdruk genomen. Iedere maand wordt het pasje automatisch opgeladen met een vast geldbedrag. De vrouwen kunnen naar lokale winkeliers waar ze het geld kunnen ophalen. Daarvan kunnen ze het benodigde voedsel kopen en eventuele andere uitgaven doen. De reden dat ZOA op deze manier steun verleend is dat de mensen zelf kunnen bepalen wat voor hen prioriteit heeft en dit geeft eigenwaarde. Bovendien zijn er lokale winkeliers aanwezig, waardoor de lokale economie wordt gestimuleerd.

Het ZOA team doet iedere twee maanden onderzoek onder de mensen die steun ontvangen en daaruit blijkt dat 70% van het geld aan voedsel wordt besteed. Daarnaast wordt geld besteed aan het kopen van kleding, huishoudelijke items, gezondheidszorg of het terug betalen van leningen.

Dit werk van ZOA in Nigeria wordt gefinancierd door DOB, UNOCHA, World Renew, the Canadian Foodgrains Bank, NJR, Disaster Response Alliance en MoFA.

In Nigeria zijn meer dan twee miljoen mensen op de vlucht voor Boko Haram. Er is een groot tekort aan basisbehoeften. We zijn er. Draag je bij aan ons werk in Nigeria?
Ja, ik help mee