Hulp aan tienermoeders

Eén op de vier meisjes in de provincie Lemanga, Congo wordt vóór haar twintigste moeder door verkrachting. ZOA helpt deze meisjes door therapie, training en werk. Zo worden ze zelfredzaam en krijgen ze uitzicht op een hoopvolle toekomst. 

Congo staat synoniem voor oorlog, geweld en instabiliteit. De vele conflicten heeft honderdduizenden mensen het leven gekost, het land is verwoest en de economie is ingestort. Vooral meisjes en vrouwen zijn het slachtoffer. Ze hebben te maken met extreme armoede en seksueel geweld. Tijdens de oorlog werden verkrachtingen ingezet om hele dorpen te ontwrichten.

ZOA wil in de komende periode in de dorpen Langala, Rubanga en Kibungu 550 tienermoeders hulp, hoop en zicht op herstel bieden. Dit is hard nodig: 63 procent van de baby’s sterft in het eerste levensjaar door ondervoeding en vervuild drinkwater.

De oplossing
ZOA helpt tienermoeders in Congo op verschillende manieren.

  • Vakopleiding De meiden leren lezen, rekenen en schrijven en krijgen een vakopleiding
  • Psychosociale hulp De tienermoeders ontvangen psychosociale hulp
  • Hygiëneles De moeders leren alles over schoon water en hygiëne

Met een opleiding en een inkomen kunnen de meiden op eigen benen staan en goed voor zichzelf en hun kindje zorgen. Daarmee zijn ze een voorbeeld voor andere meisjes in hun omgeving.

Dit project is inmiddels volledig gefinancierd door o.a.  ZOA Business Ambassadors Congo en overgenomen door Vreugdenhil Dairy Foods.

Wil je bijdragen aan onze hulp in Congo? Miljoenen mensen zijn ontheemd of lijden honger als gevolg van jarenlange conflicten. We zijn er. Help je mee?
Ja, ik help mee