Hulp en herstel voor kwetsbare jongeren

Door geweld in hun omgeving konden duizenden Congolese jongeren niet naar school. ZOA leert deze jongeren alsnog te lezen en te schrijven. Daarna leren we de jongeren een vak, zodat ze hun eigen geld kunnen gaan verdienen. 

3 miljoen jongeren in Noord Kivu Congo leven in uitdagende omstandigheden. Door jarenlang geweld in de regio zijn ze niet in staat geweest naar school te gaan. Hierdoor missen ze niet alleen basiskennis als lezen en schrijven maar ontbreekt het hen vaak ook aan sociale vaardigheden. Deze generatie van de toekomst heeft onze hulp hard nodig.
Zij kunnen zich niet  handhaven in de maatschappij,  hebben geen bezigheden en geen uitdaging.
Dit uit zich in plunderingen, diefstal en geweld waaronder de hele gemeenschap te leiden heeft.

Al 8 jaar zijn we werkzaam in het gebied rond Kasanga en Kangahuka. Dit gebied is relatief veilig en daardoor in trek bij vluchtelingen uit andere regio’s.  In de eerste helft van vorig jaar kwamen er 2645 volwassenen en 1589 kinderen de gemeenschap binnen, dit zorgde voor een toename van 30%.  Onder hen zijn weeskinderen, ex-kindsoldaten en tienermoeders  die speciale zorg en aandacht nodig hebben. Die willen wij hen geven door scholing en vakopleidingen.

Trainingen
Dit project richt zich direct op kwetsbare en kansarme jongeren en  indirect op het stabiliseren en verbeteren van de leefomstandigheden in de hele gemeenschap. Door kansarme jongeren lezen, schrijven en een vak te leren blijven ze van de straat en kunnen we ze helpen een eigen inkomen te verdienen. 240 jongeren, waaronder ex-kindsoldaten en tienermoeders,  ontvangen scholing in lezen en schrijven en daarna een beroepstraining naar keuze; handwerken/naaien, houtbewerking, manden maken, automonteur of kapper. Naast beroepstraining geven we ook voorlichting over vrede en conflictoplossingen en een 15 weekse training  socio-therapie. Deze training zal worden gegeven aan de leiders van de gemeenschap, vertegenwoordigers van de lokale gemeenschappen en leden van vredescomites. De deelnemers zullen de boodschap straks verder uitdragen binnen de gemeenschap.
75% van de jongeren zal straks,  eventeel samen met anderen, een eigen bedrijf runnen.

  • Een beter leven We stabiliseren de hele gemeenschap
  • Eigen geld Jongeren leren hun eigen geld te verdienen
  • Een vak Jongeren leren een vak als automonteur of kapper

In Congo is hulp hard nodig. Miljoenen mensen zijn ontheemd of lijden honger als gevolg van jarenlange conflicten. Help je mee aan wederopbouw in Congo?
Ja, ik help mee