Irak Joint Response: Humanitaire hulp voor slachtoffers van IS

Toen Islamitische Staat (IS) in 2014 grote delen van Irak bezette en angst en terreur zaaide, werd de Irakese bevolking gedwongen om massaal op de vlucht te slaan. Anderen zaten gevangen tussen de frontlinies. Er vielen veel doden en gewonden. Ondanks dat IS nu, meer dan drie jaar later, zo goed als verslagen is op Irakees grondgebied, blijven de humanitaire noden nog steeds enorm.

Bijvoorbeeld in Mosul, een stad in puin, bijna compleet vernietigd door het geweld. Mensen keren langzaam terug naar hun huizen, maar vinden deze vaak compleet verwoest aan. Daarnaast is de infrastructuur in dorpen en steden ernstig beschadigd en is er weinig tot geen toegang tot basisvoorzieningen zoals water en voedsel. Ruim 11 miljoen mensen in dit land hebben dringend hulp nodig, waarvan ongeveer 48% kinderen zijn.

De Dutch Relief Alliance in Irak bestaat uit zeven Nederlandse organisaties die gecoördineerd in actie komen. Sinds januari 2015 bieden zij humanitaire hulp aan de getroffenen in het noorden van het land. Dit doen zij op het gebied van voedsel, onderdak, water, sanitaire voorzieningen, gezondheidszorg en bescherming. Momenteel is de vierde fase van start gegaan. In fase 1, 2 en 3 konden we tot nu toe al aan zo’n 600.000 mensen hulp bieden.

ZOA biedt hulp door:

 

  • Het uitdelen van geld om daarmee de lokale markt te stimuleren en de bevolking zelf de mogelijkheid te geven te voorzien in hun grootste noden.
  • Het runnen van verschillende ‘Safe Spaces’ waar kinderen en moeders worden opgevangen en ondersteund met psychosociale hulp. Voor kinderen is dit tevens een plek om te kunnen spelen en even gewoon weer kind te zijn.

Dit project wordt, via de Dutch Relief Alliance, gefinancierd door het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hierdoor is het niet mogelijk om direct bij te dragen aan dit project. Wel kunt u een gift geven voor Irak, we zullen uw gift in dit land inzetten waar dit het meest nodig is.

download

De Dutch Relief Alliance is niet alleen actief in Irak, maar levert ook humanitaire hulp in bijvoorbeeld SyriëAfghanistan en Jemen. Meer weten over de Dutch Relief Alliance? Neem een kijkje op de website.