Noodhulp voor Zuid-Sudanese vluchtelingen in Noord-Uganda

In de zomer van 2016 breken er tijdens de viering van het vijfjarig bestaan van Zuid-Sudan opnieuw conflicten uit tussen verschillende bevolkingsgroepen. Het plotselinge geweld is enorm. Uit angst slaan duizenden Zuid-Sudanesen, onder wie opvallend veel vrouwen en kinderen, daarom op de vlucht naar buurlanden.

Zo ook naar het noorden van Uganda, waar ZOA actief is. Dagelijks komen er tussen de duizend en vijfduizend vluchtelingen de grens over. Onderweg hebben ze vaak vreselijke dingen gezien; op weg naar Uganda zijn veel vrouwen verkracht door rebellen of soldaten. De meeste mensen komen dan ook zwaar getraumatiseerd en met hartverscheurende verhalen de grens over.

"Het geweld is zo heftig, dat zelfs een wandeling naar de lokale waterput niet meer veilig is. Voor veel mensen zit er daardoor niks anders op dan te vluchten"

— Henri, ZOA-medewerker in Uganda

Deze vluchtelingen mogen we niet aan hun lot over laten. Daarom vangt ZOA hen bij de grens op en bieden we hulp. Door het grote aantal mensen brengt dat echter de nodige uitdagingen met zich mee.

Uganda herbergt het grootste aantal vluchtelingen in Afrika. Dit leidt tot een gebrek aan drinkwater, landbouwgrond en onderwijs. We zijn er. Help je mee?
Ja, ik help mee