Ondersteuning aan stedelijke vluchtelingen

Met 850.000 vluchtelingen hoort Ethiopië, één van de armste landen ter wereld, bij de landen die de meeste vluchtelingen opvangt. Honger, geweld en onderdrukking zorgen voor vluchtelingen uit diverse landen, waaronder Sudan, Jemen en Eritrea. Zij worden opgevangen in de vele kampen rondom de grenzen. Hier zitten ze vaak jaren achter elkaar, uitzichtloos en zonder hoop op een toekomst.

Vluchtelingen zijn gebonden aan een verblijf in een kamp, maar er wordt gewerkt aan de wetgeving waardoor er uitzonderingen zijn; Eritrese vluchtelingen mogen inmiddels onder de Out of Camp Policy (OPC) buiten het kamp verblijven. In hoop op een betere toekomst trekken ze naar de hoofdstad Addis Ababa. Bijna 17.000 Eritrese mannen, vrouwen en kinderen zwerven door de stad op zoek naar een nieuw bestaan. Ze mogen echter niet in de formele sector werken en hebben vaak geen toegang tot basisvoorzieningen. Hierdoor kunnen ze nauwelijks in hun eigen levensonderhoud voorzien. Vooral alleenstaande jonge moeders hebben het zwaar, opvang regelen voor de kinderen en geld verdienen voor levensonderhoud is voor hen bijna onmogelijk. ZOA wil deze, vaak jonge en getraumatiseerde, vluchtelingen graag helpen met het opbouwen van een beter leven.

Hoe we dat doen
In Addis Ababa staat het Urban Refugees Resource Centre (URRC), een plek waar stedelijke vluchtelingen terecht kunnen voor ontmoeting, hulp en vragen. Het URRC is opgezet door collega-hulporganisaties en voorzien van alle benodigde faciliteiten; een ICT-ruimte, bibliotheek, cafetaria met keuken, openbare toiletten en een  mooie tuin met terras en een speelveld. De partnerorganisaties hebben ZOA gevraagd als derde partner, om vanuit het URRC Eritrese vluchtelingen te ondersteunen. We geven trainingen waar 100 vluchtelingen een vak leren, zoals kapper, elektricien of ICT-medewerker. Daarnaast bieden we begeleiding bij het schrijven van ondernemingsplannen en het starten van een eigen bedrijfje.Voor moeders met kinderen die deelnemen aan het project is kinderopvang geregeld. Naast praktische hulp is het belangrijk vluchtelingen een veilige omgeving te bieden en te helpen bij het verwerken van traumatische ervaringen. Het geven van psychosociale hulp is daarom een belangrijk onderdeel van dit project. De werkzaamheden binnen het project zijn verdeeld onder de partners; ZOA verleent psychosociale hulp door o.a. creatieve workshops en recreatieve activiteiten en verzorgt, samen met een lokale partner, de vaktrainingen en business coaching.

En dit bereiken we er mee:

  • Vluchtelingen leren een vak
  • Trauma's worden verwerkt
  • de lokale economie wordt gestimuleerd

In Ethiopië is hulp hard nodig. Dit land vangt een miljoen vluchtelingen op uit buurlanden, wat zorgt voor tekorten en armoede. Help je mee in Ethiopië?
Ja, ik help mee