Schoon drinkwater!

In Liberia is schoon drinkwater niet vanzelfsprekend. Lang niet elk dorp heeft een waterput, waardoor kinderen vaak uren moeten lopen om in andere dorpen water te halen. Heeft een dorp wel een pomp, dan is het water dat hieruit komt, vaak erg ongezond: urine uit de latrines sijpelt de grond in en bevuilt het drinkwater. Dit zorgt voor zieke kinderen, buikpijn en een slechte hygiëne.

De oplossing
Gelukkig heeft ZOA een oplossing voor het probleem van het vervuilde water. In de bodem van Liberia zit op ongeveer tien meter diepte een kleilaag die al het vieze water tegenhoudt. Via een speciale techniek boren we een gat in de grond dat door die kleilaag gaat. En voila: het water dat onder die kleilaag zit is zuiver en kan met een gerust geweten gedronken worden.

Het gat dat ZOA in de pomp boort, is vaak maar een paar centimeter breed. In het gat wordt een pijp geplaatst en rond de pijp wordt precies dat soort grond teruggestort dat eerder geboord is. Op die manier is de ruimte rond de pijp hermetisch afgesloten en kan het vuile drinkwater niet alsnog naar beneden sijpelen. Deze manier van handmatig boren is niet alleen snel, maar vooral ook heel kostenbesparend: in plaats van 10.000 euro kost een waterpomp op deze manier 3000 euro.

Om de lokale economie te bevorderen, leidt ZOA lokale bedrijven op in het boren van de waterputten. Op die manier profiteren niet alleen lokale gemeenschappen en scholen van de waterpompen, maar stimuleren we ook de economie.

Toiletgebouwen

Naast waterpompen bouwen we in Liberia ook latrines. Je kunt namelijk wel schoon drinkwater hebben, maar als iedereen nog steeds zomaar in het wild plast, wordt de hygiëne in het land ook niet beter. Een andere reden waarom latrines belangrijk zijn, is dat het op school-zijn voor meisjes erg lastig is als er geen toilet in de buurt is. Veel meiden blijven dan ook thuis vanaf het moment dat ze menstrueren en krijgen zo een leerachterstand. Om alle kinderen gelijke kansen te geven, zijn schone, goede latrines dan ook van belang.

ZOA bouwt daarom in Liberia bij verschillende scholen en in dorpen latrines.

  • Opleiden We leiden lokale bedrijven op in het bouwen van onze putten
  • Bouwen We bouwen waterputten en latrines bij scholen en in dorpen
  • Bijhouden We sturen technici het veld in om technische problemen op te lossen

Wandelen voor Water

Dit project wordt voor een groot deel gesteund door schoolkinderen in Nederland, die in 2017 de actie Wandelen voor Water deden en zo geld ophaalden voor schoon drinkwater in Liberia. Wandelen voor Water is een project dat ZOA samen met Aqua voor All uitvoert. Hierbij lopen schoolkinderen acht kilometer met acht liter water op hun rug. Ook in 2018 gaan schoolkinderen weer lopen voor Liberia. Houd onze website in de gaten voor meer informatie.

Liberia is één van de armste landen ter wereld. Sinds de burgeroorlog hebben miljoenen mensen geen voedsel, water of onderwijs. We zijn er. Help je mee?
Ja, ik help mee