Syrië Joint Response: Samen in actie voor Syrische vluchtelingen

Met meer dan 13 miljoen mensen in nood is de Syrië crisis momenteel ’s werelds grootste humanitaire ramp. In reactie hierop komen twaalf Nederlandse organisaties gezamenlijk in actie. Zij hebben een samenwerkingsverband gevormd, genaamd de Dutch Relief Alliance, waarin zij hun krachten bundelen en samenwerken om zoveel mogelijk mensen te voorzien van voedsel, schoon drinkwater, sanitaire voorzieningen, onderdak, gezondheidszorg, onderwijs, bescherming en andere noodzakelijke items. ZOA treed binnen dit consortium als penvoerder en coördinator op.

Deze respons is van start gegaan in mei 2015 en gaat momenteel de vierde fase in. In de eerste jaren was het consortium actief in zowel Syrië als ook Jordanië en Libanon, waar veel Syrische vluchtelingen werden opgevangen. Nu deze vluchtelingenstroom enigszins onder controle is, richten we ons met name op de humanitaire hulp in Syrië zelf waar we de meest kwetsbaren proberen te ondersteunen.

In voorgaande fases van de respons was ZOA (ook) actief op het gebied van directe voedselhulp, schoon drinkwater, sanitair en hygiëne, en het uitdelen van andere noodzakelijke items zoals hygiëne kits en voedsel vouchers. De focus van ZOA’s eigen huidige werk in Syrië richt zich met name op het gebied van onderdak en bescherming. Dit doen we door:

 

  • het uitdelen van materialen voor onderdak en het repareren van huizen
  • het uitdelen van noodzakelijke items om de winter door te komen (kachels, brandstof, dekens etc.)
  • het specifiek ondersteunen van ouderen en mensen met een handicap en het voorkomen van seksueel geweld

Dit project wordt, via de Dutch Relief Alliance, gefinancierd door het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hierdoor is het niet mogelijk om direct bij te dragen aan dit project. Wel kunt u een gift geven voor Syrië, we zullen uw gift in dit land inzetten waar dit het meest nodig is.

download

De Dutch Relief Alliance is niet alleen actief in Syrië, maar levert ook humanitaire hulp in bijvoorbeeld JemenAfghanistan en Irak. Meer weten over de Dutch Relief Alliance? Neem een kijkje op de website.