Veiligheid en speelplekken voor kinderen

Het leven in een vluchtelingenkamp is vaak heftig. Vooral kinderen hebben het vaak zwaar. Ze zijn soms getraumatiseerd, uitgebuit of misbruikt. ZOA laat hen weer even kind zijn.

In de kampen is veel geweld, sociale structuren zijn gebroken en waarden en normen zijn verdwenen. Vooral voor kinderen is het leven in zo’n kamp moeilijk; ze hebben vaak één of twee ouders verloren, worden soms misbruikt en zijn vaak het slachtoffer van exploitatie. Ook kunnen de kinderen niet naar school en hebben ze weinig te doen. Tienerjongens worden daarom vaak ingezet om geld voor de familie te verdienen.

Veel Irakese en Syrische vluchtelingen verblijven niet in de kampen, maar in tochtige gebouwen van slechte kwaliteit. De meeste families zijn erg arm. Ze hebben geen inkomen en zijn daarom afhankelijk van (voedsel)hulp.

Om vluchtelingenkinderen te helpen en hen weer even kind te laten zijn, hebben we verschillende safe places in Syrië en Irak. Hier kunnen kinderen spelen en krijgen ze hulp bij het verwerken van hun trauma’s. De armste kinderen en hun families krijgen ook voedsel, zodat ze geen zorgen hoeven te maken of ze wel kunnen overleven.

  • Activiteiten Op een veilige plek in het kamp bieden we de kinderen een speelplek en structuur
  • Speciale noden Sommige kinderen in het kamp hebben speciale noden. We steunen hen en hun families
  • Voedsel en materialen We geven vluchtelingen en arme families voedselhulp, levensmiddelen en winterhulp

In Irak sloegen duizenden mensen op de vlucht voor IS. Overal is de enorme verwoesting te zien. We zijn er om noodhulp te verlenen. Help je mee?
Ja, ik help mee