Voedsel voor mensen in oorlogsgebied

In het door oorlog geteisterde Zuid-Sudan is het voor de bevolking moeilijk om aan eten te komen. ZOA traint boeren in oorlogsgebied om zelf voldoende voedsel te kunnen produceren. 

In Nederland trekken we gemakkelijk even de koelkast open voor wat te eten of is er op elke hoek wel een supermarkt of restaurant te vinden. In Zuid-Sudan is de situatie totaal anders. Conflicten tussen verschillende stammen en de overheid hebben ervoor gezorgd dat de levens van veel mensen in dit land zijn verstoord en ontwricht. Veel mensen ontvluchten nog steeds het geweld en kunnen alleen overleven van voedselhulp. Veel landbouwgrond is verwoest en daarnaast heeft het land elk jaar te kampen met droogte. In 2017 werd zelfs de hongersnood uitgeroepen.

Hoe en wat?
Om weer zelfvoorzienend in voedsel te worden en te werken aan weerbaarheid tegen conflicten en natuurrampen, traint ZOA de boeren in Jonglei en Pibor in Zuid-Sudan. Hierdoor kunnen zij zelf weer voldoende voedsel produceren om daarmee de heersende ondervoeding tegen te gaan.  HIerbij is er ook aandacht voor de kwaliteit van het voedsel om te zorgen dat men voldoende vitamines, micronutriënten en proteïnen binnenkrijgt. De weerbaarheid tegen toekomstige sociale, economische en klimaat gerelateerde problemen, is enorm belangrijk om ervoor te zorgen dat de nu behaalde resultaten ook toekomstbestendig zijn. Op deze manier versterken boeren hun positie voor de toekomst. Dit helpt de boeren, maar ook hun directe omgeving die op die manier voorzien wordt van voldoende, lokaal verbouwd, voedsel.

En dit bereiken we ermee:

  • 2.000 boeren krijgen een training
  • Boeren werken in productiegroepen
  • Dorpen hebben weer voldoende voedsel

De afgelopen decennia heeft Zuid-Sudan te maken gehad met hongersnood, oorlog en overstromingen. Er is een groot voedseltekort. We zijn er. Help je mee?
Ja, ik help mee

Dit project wordt mede ondersteund door EuropeAid.