Werken aan vrede in Burundi

Hoewel de burgeroorlog in Burundi officieel in 1999 voorbij was, is echte vrede in dit Afrikaanse land nog steeds niet bereikt. ZOA zet zich in om de lokale bevolking te helpen vrede met elkaar te sluiten.

Stel, je vlucht halsoverkop voor rebellen die je dorp binnenvallen. Als je een paar jaar later terug wilt keren naar je huis en land, blijken anderen op je land te wonen en je grond te bebouwen.
In het kleine Burundi gebeurt dit vaak en er zijn veel conflicten rond landrechten.

Niet alleen landrechten zorgen voor problemen in Burundi, ook onverwerkte trauma’s zijn een probleem. Door al het geweld de afgelopen jaren is het van belang dat de gemeenschappen conflicten kunnen oplossen. Mensen werden oneerlijk behandeld en er was veel ongelijkheid in bijvoorbeeld ras, leeftijd en sexe. De lokale gemeenschap heeft een goed bestuur nodig om te zorgen voor een vreedzame en stabiele gemeenschap. ZOA heeft zes vredecomités opgesteld, bestaande uit mensen van de lokale gemeenschappen. Deze zorgen voor vredesopbouw en conflictbemiddeling.

Het project
Het project is al gestart en 180 mensen uit de gemeenschap zijn opgeleid om als lid van een vrede-comité de lokale bevolking te helpen bemiddelen bij conflicten. Dit werpt zijn vruchten af. Daarom willen we nog een extra jaar ondersteuning bieden aan de bestaand zes vredecomités.  Om te zorgen voor stabiliteit is het nodig om de bestaande comités te versterken in hun capaciteit. Zo krijgen zij extra training om hun rol te versterken en nog meer eigen te maken. Op deze manier bouwen we aan een duurzame wijze van omgaan met  conflicten in de gemeenschappen. Uiteindelijk heeft het effect op ruim 800 gezinnen en 5.000 inwoners.

En dit bereiken we ermee:

  • vredesopbouw
  • verbeterde sociale samenhang
  • een versterkte gemeenschap

In Burundi is hulp hard nodig. Samen zijn we er voor de mensen in Burundi met onder andere voedsel, water en onderwijs. Help je ook mee?
Ja, ik help mee