Een eigen inkomen voor vrouwen

Nu de Taliban is verdreven, is het voor veel Afghaanse vrouwen lastig om een inkomen te verdienen. Met zelfhulpgroepen wil ZOA hen helpen. 

Tientallen jaren van oorlog en geweld hebben de bevolking van Afghanistan diep beschadigd. Vooral voor vrouwen en meisjes was het leven onder de Taliban erg zwaar. Ze mochten geen opleiding volgen, niet alleen over straat en waren verplicht een boerka te dragen. Inmiddels is de Taliban verdreven, maar is het leven voor Afghaanse vrouwen nog steeds erg moeilijk. Ze zijn vaak analfabeet, hebben geen toegang tot financiële diensten en kunnen geen eigen onderneming starten.

ZOA brengt deze vrouwen samen in zelfhulpgroepen, waarna we op ze op de volgende manier helpen:

  • Spaar- en kredietgroep 15 a 20 vrouwen leren in een spaar- en kredietgroep, onder leiding van een vrouwelijke ZOA-medewerker hoe ze gezamenlijk een onderneming kunnen starten 
  • Geld inleggen De vrouwen leren alles over financiën en het runnen van een bedrijf. Ze krijgen geen geld van ZOA, maar leggen zelf geld of goederen in 

De zelfhulpgroepen zijn een goed middel om vrouwen te helpen aan een eigen inkomen. Een goede stap richting een onafhankelijk bestaan! In drie jaar tijd willen we 200 vrouwengroepen van elk zo’n 20 leden starten. Hiermee kunnen we 4000 Afghaanse vrouwen helpen.

In Afghanistan is hulp hard nodig. Samen zijn we er voor de mensen in Afghanistan met onder andere voedsel, water en vaktrainingen. Help je ook mee?
Ja, ik help mee