Mr. Misago: “Na al die jaren kunnen we eindelijk werken aan een nieuwe start”

Wat doe je als je na jaren vluchten eindelijk terug kan naar huis, maar bij aankomst je land blijkt te zijn ingepikt? Een dilemma waar veel Burundezen tegenaan lopen. Zo ook mister Misago en zijn gezin.

Als gevolg van hevige conflicten sloeg mister Misago een paar jaar geleden samen met zijn gezin op de vlucht. Een moeilijke situatie voor de Burundees. “Burundi is mijn thuis, de plek waar mijn hart ligt. Dat ik weg moest omdat het niet veilig was viel dan ook niet mee. Maar blijven was gewoon te gevaarlijk”.

Het gezin was dan ook blij dat ze in 2008 eindelijk terug naar huis konden. Maar eenmaal thuis bleek hun land te zijn ingepikt. “Toen bleek pas hoe moeilijk het is om opnieuw te beginnen. En dat in mijn eigen land!”. Het blijkt een situatie waar meer mensen tegenaan lopen. “Het overkomt veel Burundezen en is vaak een oorzaak van nieuwe spanningen en conflicten.”

In zijn strijd om zijn land stond mister Misago er niet alleen voor. Tijdens het proces kreeg hij ondersteuning van ZOA. “Gelukkig maar, want het heeft me enorm geholpen. Zo hielp ZOA me bij de conflictbemiddeling en regelden ze dat mijn stuk grond weer op mijn naam werd gezet.”

Nadat hij zijn land weer terug had, kreeg mister Misago ook een speciale vaktraining. Hier leerde hij speciale landbouwtechnieken om zijn oogst te vergroten. “Ik ben dankbaar voor alle hulp die ik gekregen heb,” vertelt hij. “Niet alleen heb ik mijn land terug, van de opbrengst ervan kan ik nu voor mijn vrouw en kinderen zorgen. Eindelijk kan ik na al die jaren bouwen aan een nieuwe start!”