Brianyelis' droom: Kapster worden

Wat dromen kinderen die op de vlucht zijn of in een crisisgebied wonen? Brianyelis, die uit Venezuela vluchtte, heeft duidelijke toekomstdromen.  

Brianyelis is negen jaar oud en woont sinds kort in Colombia. Ze vluchtte uit Venezuela. Brianyelis’ thuisland lijdt momenteel onder een economische en humanitaire crisis. Mensen zijn op zoek naar voedsel, onderdak en medische voorzieningen, en vluchtten door de ernstig verslechterde leefomstandigheden uit het land weg.

“Mijn ouders konden niet eens een brood meer betalen, zo duur was alles geworden. Ik vind het jammer dat we ons huis moesten achterlaten”, zegt Brianyelis. Maar Colombia is zelf een land in conflict. De leefomstandigheden waar Brainyelis in terecht kwam, zijn slecht: er is een gebrek aan water, voedsel en gezondheidszorg.

jlk jun 26 2019139

“Hier wonen we in een hut van planken en zeil, die mijn vader met mijn oom heeft gebouwd.” Brianyelis woont samen met haar gezin, maar ook met haar ooms, tantes, neefjes en nichtjes.

Wat ze later wil worden? Kapper en schoonheidsspecialiste, net als haar lievelingstante die ook naar Colombia vluchtte. “Ik vind het leuk om mensen mooi te maken en ik hoop dat ik net zo goed word als zij. Iedereen is altijd blij en tevreden met haar werk.” Maar daar is ze nog niet. “Ik denk dat ik eerst nog naar school moet voor ik kapster kan worden. Tot die tijd oefen ik met het haar van mijn tante en nichtjes!”

Voor kinderen zoals Brianyelis, die opgroeien in een conflictgebied, is de toekomst onzeker. Samen kunnen we zorgen voor een veilig thuis en goed onderwijs. Help je mee om dromen waar te maken? 

Ja, ik help mee