De dam die nieuw leven brengt

In Sudan loopt er een groot programma om te zorgen dat iedereen toegang heeft tot water. Dit project wordt onder andere gesteund door de DFID en uitgevoerd door ZOA met een aantal partners. Onlangs werd er in dit gebied een verhalenwedstrijd georganiseerd. We delen graag het winnende verhaal, over de dam die nieuw leven bracht. 

“Sinds 2010 is de route van de Wadi rivier gewijzigd. Eerst vulde het alle putten, maar nu zijn alle putten uitgedroogd. Als gevolg hiervan zijn meer dan 70% van de tuinen gedeeltelijk of volledig uitgedroogd. De situatie was verdrietig en moeilijk voor ons, tuinders. Wij zijn namelijk al jaren afhankelijk van het kweken en verkopen van groenten en fruit. We zijn begonnen om alleen in het regenseizoen te verbouwen, met groenten die je snel kan oogsten en we lieten dure trucks met water komen om de paar fruitbomen die nog over waren, in leven te houden.

Samen met ZOA hadden we een meeting om te praten over nieuwe manieren om water op te vangen, en om de topprioriteiten vast te stellen. We spraken over de urgentie van het opvangen van water en om onze bedrijven nieuw leven in te blazen. De experts van ZOA hielpen ons met deze plannen, en spraken over de mogelijkheid om een multifunctionele zanddam te bouwen.

Twijfel

We luisterden naar hen, maar in onze gedachten twijfelden we hoe een dam onze problemen zou oplossen. We konden ons simpelweg niet voorstellen dat een dam van 70 cm, bij een rivier die bijna 500 meter verwijderd is van onze tuinen, het water terug zou kunnen brengen naar onze putten. Maar we waren bereid het een kans te geven, dus begonnen we met het bouwen van de dam.

Toen het begon met regenen en de Wadi rivier startte te stromen, realiseerden we ons dat de dam de snelheid van het water vertraagde en veel water opving, zelfs als er weinig stromend water in de rivier was. Toen de Wadi hoog was en veel water opving, merkten we op dat het water achter de dam ook hoger kwam te staan  en dat het geleidelijk aan in de oude route begon te lopen. Na drie goede regenvallen stroomt het water weer in zijn oude route, terwijl het ook de nieuwe stromen nog van water voorziet. Als ik het water zie stromen voelt het bijna alsof je het bloed ziet stromen in de aderen van een stervende patient die nieuw leven krijgt.

Nieuw leven

Ik hoor van boeren om mij heen dat het waterniveau in hun putten nu zelfs hoger is dan in eerdere jaren, en dat ze van plan zijn hun groenten en fruit weer te verbouwen in de droge seizoenen. De dam heeft zeker positieve verandering gebracht in dit gebied! De dam in de Baba Wadi rivier geeft nieuw leven aan onze putten, tuinbouwactiviteiten en ons levensonderhoud. Het ziet er eenvoudig uit, maar het maakt een groot verschil in ons leven!”

Door te zorgen voor schoon drinkwater en goede hygiëne in crisisgebieden, voorkomen we dat vluchtelingen een volgende ramp overkomt. Steun jij ons werk voor deze mensen met een gift?

Doneer nu

babadam

Dit winnende verhaal is geschreven door: Eltayeb Omer, Zakaria Abdalla and Mohamed Abdella.