Een moestuin om te overleven

Er hoeft maar een kleine natuurramp te gebeuren en de bevolking in het oosten van Myanmar zit financieel aan de grond. Om mensen weerbaarder te maken, leerde ZOA bewoners van afgelegen dorpen om hun eigen moestuin aan te leggen. “Ik ben blij dat ik werd geselecteerd.”

In het kleine bergdorp Ka Ze Plo is de arme bevolking erg kwetsbaar voor rampen van allerlei aard. Bovendien is er weinig tot geen werkgelegenheid in het gebied en zijn veel mensen door oorlog ook nog eens grote delen van hun land kwijtgeraakt. Om de kwetsbare bevolking te helpen, is ZOA een groot project gestart. Naast trainingen over financiën, werden de allerarmsten geselecteerd voor een moestuinproject. We deelden zaden uit en leerde mensen om hun eigen tuintje te zaaien en te onderhouden.

Joseph en zijn vrouw zijn twee van de geselecteerden. “We zijn erg blij dat we mee mogen doen. Het was onmogelijk voor ons om aan zaden te komen, dus een moestuin aanleggen was voor ons nooit een optie. En kijk nu eens! Onze tuin groeit en de groenten komen op. Dat maakt me erg blij.”

Het moestuinproject is niet alleen een mooie gelegenheid om gezonde groenten te leren kweken, maar geeft de bevolking ook steun in tijden dat oogsten mislukken of natuurrampen het gebied treffen. Met de kennis die opgedaan wordt, kan ook in de toekomst een nieuwe moestuin aangelegd worden. Joseph: “Het is elke keer weer een uitdaging om onze zeven kinderen eten te geven. Dit voedsel gaat ze gezond houden! Ik zie er naar uit de groenten te eten en ik kan niet wachten tot de radijsjes groot genoeg zijn. Maar ze groeien goed, dus lang gaat dat niet meer duren.”

Jospeh and Elisabeth9319 2