Een nieuwe start voor Selam

Een jaar geleden vluchtte Selam uit Eritrea naar Ethiopië. De eerste zes maanden bracht ze door in een vluchtelingenkamp net over de grens. Sinds een half jaar woont ze in Shire, een stad in het noorden van Ethiopië. Ze heeft nu de status van een urban refugee, een stedelijke vluchteling. Eritreeërs zijn tot nu toe de enige bevolkingsgroep die legaal, onder strenge voorwaarden, buiten de vluchtelingenkampen mogen wonen in Ethiopië.

Selam was gedwongen dienst te nemen in het Eritrese leger. Twee jaar lang ontving ze geen salaris. “Het werk was zo uitputtend. Iedere dag liep je wacht met een zwaar geweer en het was voor ons vrouwen nooit veilig. Gelukkig ben ik nooit lastiggevallen door mannelijke soldaten maar sommige meisjes wel. Ik besloot het erop te wagen en samen met een vriend uit het leger de grens over te vluchten. Het kostte ons vijf dagen. We reisden vooral nachts. Ik ben nog nooit zo bang geweest als in die dagen. Bang dat ze ons zouden vinden en vermoorden of afranselen.”

 

DSC03355 Selam right vt food preparation

Maar het lukte Selam om Ethiopië veilig te bereiken. Met financiële hulp van familie uit het Westen heeft ze een klein onderkomen gehuurd in Shire. Haar wens bij aankomst in Shire is om een vak te leren zodat ze wat geld kan verdienen. Iets wat in Eritrea voor haar onmogelijk was. Via een maatschappelijk werkster hoort ze over de vakopleiding Voedselbereiding van ZOA. Inmiddels volgt ze deze met veel plezier. Wanneer ze de opleiding heeft afgerond, hoopt ze werk te vinden in een restaurant. Shire is een snelgroeiende stad en met de toenemende werkgelegenheid heeft ze goede kans om werk te vinden.

“Natuurlijk, ik zou graag bij mijn familieleden in het Westen wonen. Maar ik heb gelukkig ook nieuwe vrienden gemaakt in Shire. Wanneer ik een baan kan vinden, blijf ik misschien wel hier.”