Eliza: “Mijn droom is om later boerin te worden”

Eliza Adhiew straalt in haar nieuwe schooluniform. De ijverige leerling doet hard haar best op school. En dat terwijl naar school gaan voor haar in eerste instantie niet zo vanzelfsprekend was.

“Ik ben Eliza Adhiew en ik ben 14 jaar. Drie jaar geleden braken er conflicten uit in mijn dorp in Zuid-Sudan, waarbij mijn ouders om het leven kwamen. Samen met mijn tante ben ik toen gevlucht naar Uganda. De kans dat ze ons ook zouden vermoorden was te groot.

In Uganda kregen we een stukje grond toegewezen voor landbouw. Daarop konden we ook een huisje bouwen. Ik wilde heel graag naar school, maar dat bleek nog niet zo eenvoudig te zijn. De kosten waren hoger dan we verwacht hadden en mijn tante kon het niet betalen. Ook konden we moeilijk aan toiletartikelen en zeep komen. Iets dat je in Uganda ook verplicht mee moet nemen naar school.

Via ZOA kreeg ik alle benodigde schoolspullen aangeboden, zoals pennen, schoolboeken en een rekenmachine. Ook kregen we vaardigheidstrainingen en gedragslessen. De medewerkers van het project stimuleerden me om mijn eigen geld te verdienen, zodat ik zelf mijn schoolkosten kan betalen. Zodoende kreeg ik het idee om sesam te verbouwen. Op die manier ben ik niet afhankelijk van anderen. Mijn droom is om na mijn studie boerin te worden.”