Salma: 'Er is vaak bijna niemand die hen gelooft'

In Afghanistan zitten veel vrouwen onschuldig vast in de gevangenis voor ‘morele misdaden’. Dat kan bijvoorbeeld zijn dat ze verliefd zijn geworden op iemand met wie ze niet mogen trouwen of dat ze weigeren te trouwen met de kandidaat die door hun vader is uitgekozen. Door het geven van naailessen wil ZOA hen helpen om zelfstandig in hun levensonderhoud te voorzien. Dit door het verkopen van zelfgemaakte kleding.  Salma is als naaidocent verbonden aan dit project.

“Mijn naam is Salma en ik kom uit Afghanistan. Als medewerker van ZOA geef ik vijf middagen per week naailes aan vrouwen in de Afghaanse gevangenis. Veel van de vrouwen die hieraan meedoen zitten onschuldig vast. Iets dat niet ongebruikelijk is in dit land. Als je man je aangeeft bij de politie word je opgepakt en vastgezet, of je nu schuldig bent of niet.

Vaak is dat het begin van een lange periode vol onzekerheid. Het proces gaat vaak niet eerlijk, dus veel vrouwen weten niet waar ze aan toe zijn. Maar nog frustrerender is het dat vaak bijna niemand ze gelooft. Eén van mijn leerlingen is pas 19 jaar en zit vast omdat haar verloofde beweert dat ze een andere man heeft. Iets dat helemaal niet waar is. In de lange tijd dat ze vastzit, heeft ze haar advocaat nog nooit gezien.

Tijdens de les maken we kleding die de vrouwen kunnen verkopen. Met de opbrengst kunnen ze eten en toiletartikelen kopen. En als ze weer vrij zijn, kunnen ze als naaister zelf in hun levensonderhoud voorzien. Dat is hard nodig, want de gevangenis levert vrouwen een stigma op. De kans op een nieuwe relatie is daardoor klein. Het is goed dat de vrouwen in dat geval op eigen benen kunnen staan.

De naailessen zijn voor veel vrouwen een grote bemoediging. Vooral voor vrouwen die geen bezoek krijgen is het fijn dat ook zij op die manier aandacht van buitenaf krijgen. Dat er mensen zijn die om hen geven, doet hen zichtbaar goed.”