"Er waren dagen dat ik mijn kinderen niks te drinken kon geven"

Amran Abdilahi Cismaan (43) is het hoofd van haar gezin en behoort tot een minderheid in Somalië. Nadat haar man vijf jaar geleden stierf, bleef Amran met haar acht kinderen achter. Haar oudste dochter, de 17-jarige Ayaan, heeft inmiddels ook twee kinderen. Naast Amran en haar familie wonen er nog twee families van dezelfde etnische minderheid in het dorp. Dat betekent dat ze geen ondersteuning krijgen als het leven zwaar wordt.

“Drie jaar geleden,” vertelt Amran, “bestond onze kudde uit bijna 200 geiten. Nu zijn er slechts tien van hen over en is het wachten tot ook zij sterven. We hebben geen geld om voedsel te kopen en water om hen drinken te geven is er ook niet.”

Gelukkig hoeft Amran zelf de laatste tijd niet meer voor het leven van haarzelf en haar kinderen te vrezen. Amran ontvangt nu dagelijks 45 liter water via een partner waar ZOA mee samenwerkt. Haar broer kreeg de kans om te gaan werken en zo een beetje geld te verdienen om het gezin van zijn zus te kunnen voeden. Voor Amran betekent het veel dat ze nu water krijgt. Nadat alle waterputten opgedroogd waren, overleefde de familie door van andere families kleine hoeveelheden water te kopen. “Ik ben erg dankbaar voor het water wat ik nu krijg. Daarmee probeer ik zo voorzichtig mogelijk om te gaan. Ik probeer geen water te verspillen en gebruik het alleen voor drinken en koken.”

“Dit betekent veel voor mij,” vertelt Amran. “Afgelopen maand waren er dagen dat de zon onderging en we geen druppel water hadden om te drinken. Ik herinner me een nacht waarin een van mijn kinderen wakker werd en me om water vroeg. Ik kon hem niets geven. Gelukkig is dit nu veranderd en zijn mijn kinderen niet langer dorstig.”

Door te zorgen voor schoon drinkwater en goede hygiëne in crisisgebieden, voorkomen we dat vluchtelingen een volgende ramp overkomt. Steun jij ons werk voor deze mensen met een gift?

Doneer nu