Esteline: "We vermenigvuldigen door samen te delen"

Meer oogst krijgen door samen te delen. Dat is wat boeren in de Burundese provincie Makamba tegenwoordig doen. Onlangs kregen ze een vaktraining om hun gezamenlijke oogst van zaden, maïs en bonen te verbeteren. Ook Esteline Kabura deed mee.

Met een grote glimlach vertelt Esteline over de training. “De training heeft mij en de andere boeren geholpen om onze oogst te verbeteren. De kwaliteit van de zaden is daardoor nu veel beter!.”

Onderhandelen

De groep deelnemers is bijzonder. Veel van hen zijn teruggekeerde vluchtelingen, waarvan de landbouwgrond bij thuiskomst bleek te zijn ingepikt door achterblijvers. ZOA onderhandelde tussen de partijen, waarna uiteindelijk besloten werd om de krachten te bundelen. Inmiddels werkt iedereen dan ook samen op het land en wordt de oogst gedeeld.

Uitpuilende schuur

Esteline wijst naar een grote schuur, waar de gezamenlijke oogst wordt opgeslagen. “Het voedsel delen we met z’n allen, net als de opbrengst ervan”, vertelt ze. “Pas hebben we van de opbrengst bijvoorbeeld mest en zaden gekocht, als investering in de bonen- en maïsoogst van volgend jaar. Het kon, want onze oogst van dit jaar was zo hoog dat de schuur inmiddels uitpuilt!”

Zelfstandigheid

Net als voor veel andere gezinnen in de regio heeft Esteline veel baat gehad bij het project. Zo past ze de geleerde technieken nu ook toe in haar eigen moestuin. “Van het geld dat ik daarmee verdien kan ik de school van mijn kinderen betalen en ze meer te eten geven”. Met een goed gevoel kijkt ze dan ook terug op het project. “Het heeft me mijn zelfstandigheid terug gegeven.”