Furaira: zakenvrouw in een vluchtelingenkamp

Nadat haar man door Boko Haram werd vermoord, vluchtte Furaira naar een van de vluchtelingenkampen in het noorden van Nigeria. Daar krijgt ze nu elke maand geld van ZOA. “Dankzij die ondersteuning kan ik mijn kinderen dagelijks twee maaltijden geven.”

Furaira Ali Feli (35) zit voor haar hutje visnetten te maken. “Sinds ik niet meer de hele dag naar stookhout en voedsel hoef te zoeken, heb ik eindelijk tijd om zelf wat geld te gaan verdienen. Ik maak visnetten voor de lokale vissers, die me betalen per net. Ik verkoop ongeveer 20 netten per maand,” vertelt Furaira met een glimlach op haar gezicht.

Sinds Furaira’s man door Boko Haram werd vermoord, veranderde het leven van de vrouw voor altijd. “Zonder reden werden verschillende vrienden en familieleden vermoord, hun huizen werden verwoest en hun kinderen ontvoerd. Het lukte mij in paniek weg te rennen. Mijn huis is ongeveer 20 kilometer van dit kamp vandaan, maar teruggaan kan ik niet. Dat is te gevaarlijk.”

Furaira maakt deel uit van een programma waarin ZOA samen met ECHO vluchtelingen zoals haar financieel ondersteunt. Elke maand krijgt ze een geldbedrag van 97 euro, waarmee ze voor zichzelf, haar acht kinderen en haar nieuwe man kan zorgen.

DSC03049

“Ik ben ontzettend blij met het geldbedrag,” vertelt Furaira. “Eindelijk kan ik mijn kinderen voldoende eten geven, twee keer per dag kan ik een maaltijd bereiden. Voordat ik deelnam aan het project was dat wel anders; toen was het zelfs moeilijk om een keer per dag mijn kinderen te voeden. Er zijn dagen geweest dat mijn man en ik zelf niets aten omdat er niets overbleef nadat we onze kinderen te eten gaven.”

Van het geld dat ze overheeft, koopt Furaira voedsel als mais, rijst, spagetthi, bonen, vis en melk. Ze haalt dit eten bij een van de markten in Maiduguri. Om geld voor het transport te besparen, reist Fuaraira daar samen met andere vrouwen heen. Ze koopt niet alleen voedsel trouwens; ook zeep, hout en lokale kleding kan ze met het geld kopen. “Laatst heb ik een gedeelte van het geld gebruikt om zelf awara te gaan maken, een lokale lekkernij die door iedereen hier graag gegeten wordt. Samen met het geld dat ik voor de visnetten krijg, kan ik mijn familie verzorgen.”

Naast het gebrek aan voedsel en het gevaar van ondervoeding, lopen vrouwen als Furaira in Nigeria het gevaar dat ze slachtoffer worden van seksueel geweld. “Voor ik het geld van ZOA kreeg, moest ik vaak naar het bos om hout te zoeken. Ik was altijd bang om aangevallen te worden door mannen of slangen. Nu is dat gelukkig voorbij.”

Voor ik het geld van ZOA kreeg, moest ik vaak naar het bos om hout te zoeken. Nu is dat voorbij.

Wat Furaira’s toekomstplannen zijn? “Als mijn dorp weer veilig genoeg is, zou ik graag teruggaan. Ik wil daar mijn leven met mijn gezin weer oppakken. Ik probeer nu wat geld te sparen, zodat ik mijn naaibedrijfje weer kan opstarten. Door de problemen die we kregen, heb ik mijn naaimachine moeten verkopen, maar ik zou graag een nieuwe kopen. En verder wil ik vooral gewoon voor mijn familie kunnen zorgen, zodat ik mijn kinderen een toekomst kan bieden. Ik blijf bidden dat mijn dorp op een dag veilig genoeg is.”

Dit project wordt gefinancierd door de Europese Unie (via ECHO) en World Renew.

ECHO logo World Renew Logo