Haider’s droom: oogarts worden

Haider (12) wil oogarts worden nadat zijn buurman blind raakte door een explosie. Haider woont in Mosul, de Irakese stad die tussen 2014 en 2017 bezet werd door IS.

Haider weet het nog goed, de dag van de explosie. “Ik was thuis op die dag”, zegt Haider. “Er waren twee explosies. Vooral de tweede explosie was heel hard. Ik weet niet wat het was, maar het maakte me heel bang! Ik wilde gaan kijken, maar dat mocht niet van mijn ouders.”

Zijn buurman Mohammed hoorde de explosie ook en rende naar buiten om te helpen. Kort daarna explodeerde een andere auto vlakbij hem. Hij lag vier dagen in coma. Toen hij wakker werd, hoorde hij van de dokter dat hij zijn rechteroog nooit meer kon gebruiken. Nu kan Mohammed niet meer werken als vrachtwagenchauffeur.

jlk aug 29 2019127

En daarom wil Haider oogarts worden, zodat hij mensen kan helpen nadat ze gewond zijn geraakt. Na de aanslagen moest drie dagen binnenblijven van zijn familie. Maar dat snapt hij wel. “Ik denk niet dat mijn ouders wilden dat ik bloed of andere nare dingen zou zien. Ik was toen pas zeven! Misschien was het ook uit veiligheid.”

ZOA werkt aan een betere toekomst voor kinderen in conflictgebieden. Dit doen we door het geven van onderwijs, maar ook door te zorgen voor een veilige omgeving en professionele hulp bij trauma’s. Zo kunnen kinderen zich ontwikkelen en zelf iets moois maken van hun toekomst!

Voor kinderen zoals Haider, die opgroeien in een conflictgebied, is de toekomst onzeker. Samen kunnen we zorgen voor een veilig thuis en goed onderwijs. Help je mee om dromen waar te maken? 

Ja, ik help mee