Abdi: "Ik kan mijn gezin weer onderhouden"

Abdi Omar Aw Dhuub is 57 jaar en vader van vijf kinderen. Hij is van Ethiopië naar Somaliland gevlucht als gevolg van de droogte. Net als veel anderen om hem heen is Abdi het grootste gedeelte van zijn kudde verloren door de regenschaarste van afgelopen drie jaar. Er was niemand om mensen die leden als gevolg van de droogte bij te staan, dus besloot hij naar de andere kant van de grens te gaan.

“Ik had nog 18 geiten en schapen over van mijn hele kudde. Die bracht ik mee naar Somaliland. Ondertussen zijn er daar nog maar vijf van over, ik ben bang dat het slechts een kwestie van tijd is voor ik die ook kwijt ben…

Toen ik arriveerde in Qool Buulale, een dorpje net over de Somalische grens, werd ik hartelijk verwelkomd door de inwoners van het dorp. Daar ben ik nog steeds dankbaar voor. Ik heb ervoor gekozen naar dit dorp te gaan, omdat ik wist dat veel anderen dat ook deden. Ik ben onlangs geselecteerd als één van de meest kwetsbaren in de gemeenschap. Daardoor kreeg ik extra water en de mogelijkheid om te werken voor geld! Eerst was ik erg bezorgd, maar door het extra geld en water kan ik nu voorzien voor mijn gezin. Ik heb genoeg geld om voor de komende maand eten en melk voor mijn kinderen te kopen! Ik heb hier betere kansen dan in Ethiopië. Ik denk dat ik, ook wanneer de droogte voorbij is, hier wil blijven en weer starten met veehandel. Het bevalt me goed in Qool Buulale.”

Hieronder zie je Abdi (eerste foto) en andere mannen uit zijn gemeenschap aan het werk, zogenoemde ‘Cash for Work’ projecten. Met het werk wat ze doen dragen ze concreet wat bij aan de gemeenschap: Ze graven gaten en dammen om het weinige regenwater op te vangen en vast te kunnen houden. Hiervoor krijgen ze geld van hulporganisaties, wat ze uit kunnen geven aan wat ze het hardst nodig hebben, zoals in Abdi’s geval eten en melk voor zijn gezin. Met jouw steun kunnen we meer mensen zoals Abdi helpen. Help je mee? Doneer hier.