Het verhaal van de Venezolaanse Gabriela (2)

vervolg

Samen loop ik met Gabriela, haar moeder en zusje door de buurt waar ze woont. Eén van de achterstandswijken in Riohacha. Een omgeving die gekenmerkt wordt door armoede en criminaliteit. Een hele andere omgeving dan waar Gabriela en haar familie eerst woonden. Dit maakt de situatie voor de familie extra moeilijk. Vier jaar geleden hadden ze het goed, elke dag eten en onderwijs volgen was vanzelfsprekend. De familie kon zich de situatie nog goed herinneren. Je voelt en ziet het verdriet in de ogen van deze mensen als ze erover praten.

We gaan op bezoek bij de familie van Gabriela. Aan de kant van een stoffige weg staat hun huis. Normaal een plek voor ongeveer vier mensen, schat ik in. Zij wonen er met z’n 14-en. In de keuken staan een paar pannen. Verder staat er weinig in de ruimtes. De hele familie komt naar het woonvertrek om mij te begroeten, behalve een vrouw. Ze is ernstig ziek en ligt midden in de kamer in een hangmat. Een plek om te zitten is er niet. Een vrouw zegt tegen mij:  ‘’Jullie moeten echt weten hoe de situatie is in Venezuela’’.

Ik krijg te horen dat veel Venezolanen om medische redenen ervoor kiezen naar Colombia te gaan. Medicijnen zijn al jaren niet meer te krijgen en mensen sterven door gebrek hieraan maar ook aan voedsel en schoon drinkwater. “De situatie is er echt hopeloos. Waar je eerst twee of drie kinderen in de straat zag bedelen, zijn dit er nu minsten 20.” Ook in Riohacha is dit een herkenbaar beeld. Kinderen die proberen geld te verdienen door een snoepje te verkopen, een autoraam te wassen of in vuilniszakken op zoek zijn naar eten. Op mijn vraag of ze het hier dan wel beter hebben dan in Venezuela, barst één van de vrouwen in tranen uit. “We hebben hier weer hoop gekregen en wellicht in de toekomst toegang tot de medicijnen die mijn moeder nodig heeft.” Nadat ik een familiefoto heb gemaakt, loop ik naar buiten. Ik ben stil om wat ik gehoord heb, maar voel tegelijk ook de noodzaak om hier in Colombia aan de slag te gaan.

WhatsApp Image 2019 05 31 at 005115 2

Naastenliefde kent wat ons betreft geen grenzen: overal ter wereld helpen we slachtoffers van natuurrampen en gewapende conflicten. Dat begint met noodhulp, maar ook daarna blijven we totdat mensen op eigen kracht verder kunnen. Help je mee?

Ja, ik help mee