Ndabyo: “Blij dat ik dat deze kans gekregen heb'

De 20-jarige Ndabyo uit Congo raakte op jonge leeftijd zwanger na een verkrachting. Een gebeurtenis die haar leven volledig op zijn kop zette. Via ZOA kwam ze in aanraking met een speciaal project voor meiden in een soortgelijke situatie. Inmiddels bouwt ze, met wat hulp, aan haar toekomst.

“Mijn naam is Ndabyo en ik ben twintig jaar. Vier jaar geleden ben ik verkracht. Doordat ik lichamelijk gehandicapt ben kon ik niet wegrennen of mijzelf verdedigen. Hierdoor ben ik zwanger geraakt van mijn dochter, die inmiddels drie jaar oud is.

Door mijn zwangerschap moest ik stoppen met school. Ik kon de kosten helaas niet betalen. Ook mijn ouders konden mij niet helpen. Ze zijn erg arm en hadden zelfs geen help om mijn baby en mij te helpen met voedsel en kleding. Ik was volledig op mijzelf aangewezen.

Om aan geld te komen heb ik daarom eerst een tijd als bedelaar geleefd in mijn eigen dorp. Maar toen hoorde ik van het tienermoederproject van ZOA. Ik besloot mee te doen en kreeg een training over handel en een startkapitaal van 50 dollar. Daarmee ben ik mijn eigen pindahandeltje gestart.

Dankzij de opbrengst van mijn bedrijfje heb ik genoeg geld om voor mijn ouders en dochter te zorgen. Ik houd zelfs wat geld over om te sparen. Inmiddels heb ik daarvan een schooluniform en schriften gekocht, zodat ik naast het werk ook weer naar school kan.  Ik ben blij dat ik deze kans heb gekregen!”

Fazili_1