Hussain: 'De kogels vlogen boven onze hoofden door de lucht'

“Elf maanden geleden moesten we vluchten uit Aleppo. Door de komst van IS was het uiteindelijk niet langer uit te houden in de stad. Op een motor ben ik toen samen met mijn gezin gevlucht.

De eerste drie maanden sliepen we in de open lucht. Vaak zagen we de kogels letterlijk boven onze hoofden door de lucht vliegen. Uiteindelijk kwamen we aan in Za’atari, een vluchtelingenkamp in Jordanië. Het was daar echt ondraaglijk. We moesten minstens een kilometer lopen voor water en er werd ontzettend veel gestolen. Daarom zijn we doorgereisd naar Irbid.

Op dit moment wonen we met z’n allen in een klein huisje. Het verkeerd in redelijke staat, behalve dat het rioolwater van de bovenburen langs onze muren naar beneden lekt. Ons huis in Syrië is inmiddels in handen van IS. We denken er vaak aan terug.

Onze grootste zorg voor nu is dat de kinderen niet naar school kunnen. Niet eens dat ik niet mag werken. In Jordanië bepaalt de overheid naar welke school de kinderen gaan. In ons geval ligt die school ver van huis. Ik heb geen idee waar ik het geld vandaan moet halen voor de onderwijskosten.”

0590-Jordan-Food Distribution-20150829small