"Ik ben verantwoordelijk voor het inkomen in ons gezin"

In Irak ontmoetten we de vijftienjarige Hamza*. Hij stond flesjes water te verkopen langs de weg op een doordeweekse schooldag. Dat maakte ons nieuwsgierig, dus we gingen met hem in gesprek over de reden dat hij niet naar school ging. 

“Ik verkoop elke dag flesjes water. De meeste auto’s rijden voorbij, maar sommigen stoppen om water te kopen. Ik zou best naar school willen gaan, maar dat kan helaas niet. Mijn vader is gehandicapt, en ik ben de enige in ons gezin die een inkomen kan verdienen.” Hamza verdient met zijn kleine handeltje ongeveer een euro per dag. Dat is alles wat er in zijn gezin binnenkomt om eten van te kopen. Als hij hiermee zou stoppen om naar school te gaan, wat ook geld kost, zou er geen geld meer zijn om eten te kopen.

Ons team in Irak was meteen geraakt door het verhaal van Hamza. Alhoewel hij in een andere wijk woont dan waar ZOA werkt, gingen we toch met hem mee naar huis om kennis te maken met zijn vader. Nog een hele uitdaging: de wijk waarin Hamza woont kan alleen bereikt worden via modderige zandweggetjes, die ook nog erg beschadigd zijn tijdens de strijd om Mosul.

 

Ontwerp zonder titel 42

“Ik ben niet in staat om elke dag naar de weg te gaan zoals Hamza” vertelde zijn vader ons. Dat breekt mijn hart, want het liefst zou ik willen dat hij naar school kan gaan net zoals de rest van zijn leeftijdsgenoten. Ik zou heel graag iets doen om zelf een inkomen te verdienen. Ik droom er vaak van om een winkel aan huis te beginnen, zodat ik niet naar de weg hoef te gaan. Ik zou bijvoorbeeld vlees en eieren willen verkopen. Maar al het geld wat Hamza verdient hebben we nodig om te eten, dus heb ik geen geld om de winkel op te starten.”

We waren erg geraakt door dit verhaal. Een kind van Hamza’s leeftijd zou niet verantwoordelijk moeten zijn voor het inkomen van zijn familie. Daarom willen we er voor hem zijn. We helpen al een aantal startende ondernemers in en rond Mosul met een opstartbudget. Hiermee kunnen ze alles aanschaffen wat er nodig is om een onderneming te beginnen. Bijvoorbeeld de aanschaf van de koopwaar en eventuele verbouwingen. Vanwege de situatie nemen we daar nu ook Hamza’s vader in mee, zodat hij zelf een winkel aan huis kan beginnen en Hamza weer naar school kan gaan!

Samen zijn we er voor mensen die de moed dreigen te verliezen. Help je mee om gezinnen zoals dat van Hamza weer moed te geven?

Ja, ik help mee!

  • Bedrag

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Vanwege privacyredenen is deze naam gefingeerd.