Investeren in de jeugd van Liberia

Vandaag is het Dag van de Jeugd. ZOA vindt jeugd erg belangrijk, omdat zij de toekomst van hun land bepalen. Daarom zijn we in Liberia gestart met sociotherapie. We ontmoeten zeven jongemannen rond de 20, die allemaal deelnamen aan sociotherapie-groepen. Ze delen met ons waarom ze meededen en hoe het hen veranderd heeft.

In het dorp Vaynyeamah stond de lokale jeugd er om bekend dat ze weinig respect voor anderen hadden. Ze gedroegen zich gewelddadig en brutaal. Meerdere jongens die we spreken geven toe dat ze inderdaad zo’n houding hadden. “Ik rookte marihuana en was disrespectvol naar ouderen. Ik beledigde veel mensen en ben van school gestuurd vanwege mijn gedrag. Maar in de sociotherapiegroep heb ik geleerd dat marihuana slecht is voor je gezondheid, dus ik ben gestopt. En ik ben terug naar school gegaan.”

Een andere jongen vertelt: “Ik deed mee aan de groep omdat ik graag wilde leren hoe ik in vrede met mijn familie kan leven en hoe ik conflicten op kan lossen. Maar ik heb nog veel meer geleerd, bijvoorbeeld dat ik moet stoppen met marihuana roken.”

Eerlijke handel en een gelukkig huwelijk

Ze praten door over andere veranderingen in hun leven. “Ik rijd in een motortaxi en verdien daar geld mee. Maar ik gaf niet altijd alles wat ik verdiende aan de eigenaar van de taxi, een deel hield ik zelf. Maar nu geef ik al het geld aan hem. En mijn vriend die aan deze groep meedeed, had veel problemen met zijn vrouw. Hij was erg arrogant en wilde zelfs van haar scheiden. Maar nu ze hebben geleerd hoe ze conflicten uit kunnen praten, zijn ze weer gelukkig samen. 

Van kindsoldaat tot gemotiveerde student

De leider van de groep vertelt: “Eerst waren er veel conflicten onder jongeren. Veel van hen rookten marihuana en stopten met school. Niet alleen de slechte invloed van vrienden, maar ook de recente oorlog heeft tot deze situatie geleid. Sommige van hen waren kindsoldaten en zijn tijdens de oorlog verslaafd geraakt aan marihuana. Ze voelden zich belangrijk. Maar de situatie is echt veranderd! De meesten gaan terug naar school en in deze groep krijgen ze advies en steun, niet alleen van de coaches, maar ook van elkaar!

ZOA is actief in crisisgebieden over de hele wereld. Onderling wantrouwen, schaarste en ongelijkheid kunnen in deze gebieden elk moment leiden tot nieuwe conflicten. Word jij een vredestichter en help je dit voorkomen? 

Doneer nu