Jozefs droom: piloot worden

Jozef uit Congo is zeven en heeft maar één droom voor de toekomst: Een vliegtuig besturen! Maar hoe hij dat gaat bereiken? Dat weet hij nog niet, hij gaat namelijk niet naar school… Lees zijn verhaal:

“Hoi! Mijn naam is Jozef. Ik ben zeven jaar en ik woon in Congo. Samen met mijn gezin woon ik in een hut van hout. Het dak is van platen gemaakt. We slapen met zijn allen in één kamer, gezellig! Maar mijn moeder vind het overdag vaak te vol, daarom speel ik veel voor de hut met mijn broertjes en zusjes.”

“Dat zijn er best veel trouwens, we zijn thuis met zijn veertienen! Mama is altijd thuis bij ons. Het liefst speel ik met mijn broertje die één jaar ouder is.”

Gezin_jozef
Jozef met zijn hele gezin

“Soms als we samen zitten te spelen, hoor ik vliegtuigen overkomen. Zo mooi! Ik stop altijd meteen met spelen om het goed te kunnen zien en horen. Mijn grootste droom is om ooit zelf te gaan vliegen. Dan zou ik mijn hele familie naar Kinshasa, de hoofdstad, meenemen. Daar wil ik zo graag een keer naartoe, maar papa zegt dat we de vlucht niet kunnen betalen. ”

“Piloot worden, dat is wat ik het allerliefste wil. Maar ik weet nog niet zo goed hoe. Vroeger ging ik naar school om te leren. Maar toen de rebellen kwamen, hebben ze ook mijn school kapot gemaakt. Nu speel ik altijd thuis voor de hut, want in het dorp is het te gevaarlijk. Ik hoop dat ik snel weer naar school kan! Dan kan ik verder leren en écht piloot worden!”

jlk mei 05 2019149

Voor kinderen zoals Jozef, die opgroeien in een conflictgebied, is de toekomst onzeker. Samen kunnen we zorgen voor een veilig thuis en goed onderwijs. Help je mee om dromen waar te maken? 

Ja, ik help mee