Loan and Savings: Elkaar helpen in tijden van nood

Ka Saw Plo is een arm dorp in het oosten van Myanmar, waar een ziekte of gebroken machine de bewoners in grote problemen brengt. Achttien dorpsbewoners startten een spaargroep, waarbij ze elkaar helpen als er problemen zijn. 

Ka Saw Plo ligt ergens in de middle of nowhere, is slecht bereikbaar en heeft een enorm arme bevolking. De dorpsbewoners werken als boeren of doen (bouw)klussen om wat geld te verdienen. Als een van de dorpsbewoners een kleine som geld nodig heeft om bijvoorbeeld schoolgeld of transport te betalen, hebben ze een groot probleem. Het geld is er simpelweg niet.  Een partner van ZOA begon een project om de dorpsbewoners te helpen. Sinds april 2017 komt een kleine groep dorpelingen elke maand bij elkaar. Het idee is dat ze tijdens een vergadering allemaal minimaal 1000 Kyat inleggen, dat is zo’n tachtig cent. Het geld gaat in een pot en die pot kan verdeeld worden aan iemand die het geld die maand nodig heeft. Krijgt iemand het geld uit de pot, dan is het de bedoeling dat hij dat in maximaal vijf termijnen terugbetaald, met een rente van tien procent.  

Dominee Saya Phillip: “We begonnen deze groep met een aantal dorpsbewoners omdat we dachten dat dit ons echt verder zou helpen. Elke maand leggen leden dus een bepaald bedrag in, zoveel als ze willen, maar minimaal 1000 Kyat (80 eurocent). Elke maand heeft er wel iemand geld nodig uit de pot. Om school te betalen, om gezondheidsproblemen op te lossen of voor het kopen van voedsel. Het maakt ons niet uit waar het geld aan uitgegeven wordt, maar het mag niet voor zakelijke doeleinden gebruikt worden.
Elke maand komen we samen en spreken over de problemen in de gemeenschap. Iedereen kan een geldbedrag aanvragen, maximaal 30.000 Kyat (ongeveer 20 euro). Als meer mensen geld nodig hebben, bespreken we wie het geld het meest nodig heeft en stemmen dan wie het krijgt. Als iemand zijn geld wat hij ingelegd heeft, terug wil hebben, dan kan dat altijd.

Tot nu toe werkt dit concept erg goed. Er zijn een aantal mensen afgevallen, die begrepen het concept niet goed. We zouden meer leden willen, maar niet iedereen kan elke maand 1000 Kyat inleggen, voor sommige dorpsbewoners is dat gewoon te veel.” 

IMG9680

Dominee Saya Phillip: “Elke maand heeft er wel iemand geld nodig uit de pot.”

Ko Zarni is lid van de groep: “Ik ben blij dat ik bij deze groep hoor, ik vind het concept erg goed. Elke maand leg ik 2000 Kyat in (zo’n 1,30 euro). Soms doe ik een beroep op de pot, als ik geld nodig heb voor rijst, tijdens het regenseizoen, of als ik schoolgeld voor mijn kinderen moet betalen. Het hoogste bedrag waar ik ooit om gevraagd heb is 30.000 Kyat (zo’n 20 euro), ik had dat geld echt nodig.  
 
Als ik mijn leven vergelijk met voorheen, dan is het nu echt beter. Alles loopt makkelijker. Als ik in het verleden geld moest lenen, moest ik op zoek naar mensen die me het wilden lenen en die vroegen dan een enorme rente. Nu gaat dat makkelijker.” 

IMG9668

Ko Zarni: “Ik ben blij dat ik bij deze groep hoor, ik vind het concept erg goed.”

Ook Pan Shu is blij. “Sinds de oprichting van de groep, ben ik erbij betrokken. Het leven is echt makkelijker geworden. Als ik, of iemand anders, geld leent, moeten we het eerst terugbetalen voor we een nieuw bedrag kunnen lenen.
Ik ben tevreden, al zou ik wel graag wensen dat de groep groter was, we zijn echt nog een beetje te klein. Soms hebben vijf leden van de groep geld nodig, dat zorgt voor discussies en dan moeten we beslissingen nemen die niet leuk zijn. Als onze groep groter zou zijn, zouden we meer mensen kunnen helpen.  

Een positief aspect is dat we veel meer over onze problemen praten. We weten meer van elkaar en kunnen meer met elkaar meeleven. We begrijpen elkaar ook beter: als je weet waar iemand mee worstelt, snap je die persoon beter.

Mijn droom? Ik zou het leuk vinden om een coöperatie te starten met andere leden van de groep. Samen een boerderij beginnen, dat zou fantastisch zijn. Samen kunnen we meer bereiken dan alleen.
Maar voor het zover is, moeten we eerst nog een groot probleem oplossen. We kampen hier met een grote muizenplaag. Ik hoop dat we die moeilijke tijden doorstaan en elkaar kunnen helpen op weg naar een beter leven.” 

IMG9677

Pan Shu: “Samen kunnen we meer bereiken dan alleen.”