Maandverband als teken van hoop...

Voor de meeste vrouwen is het een noodzakelijk kwaad en zeker geen teken van hoop: maandverband. Maar wat nou als dat niet zo makkelijk en goedkoop te verkrijgen als hier in Nederland?

In Burundi hebben veel meisjes die menstrueren een groot probleem. Ze kunnen zich namelijk geen maandverband veroorloven. Een pakketje recyclebaar maandverband kost ongeveer €5,-. Daar kunnen ze dan wel drie tot vijf jaar mee doen, dus dat klinkt misschien niet veel. Maar met een dagloon van gemiddeld €0,60 per dag blijft er nauwelijks iets over om een gezin te voeden, laat staan om maandverband te kopen.

Meer dan de helft van de meisjes skipt dus zo’n drie dagen per maand van school om thuis de hele dag stil te zitten op een stapel doeken. De meisjes die wel naar school gaan gebruiken papieren servetten, oude kleren of stukjes matras om doorlekken te voorkomen. ZOA zet zich in om deze meisjes te helpen en deelt de herbruikbare pakketjes uit op scholen.  Afgelopen oktober kregen bijvoorbeeld 80 meisjes van twee scholen hun pakketjes – en daar maakten ze een feestje van! Fotografe Jonneke Oskam was erbij en legde het vast.

Taboe

Het bleef niet alleen bij het uitdelen van de pakketjes, maar er werd ook voorlichting bij gegeven. In Burundi is menstruatie – en daarover praten – namelijk een groot taboe. Op de vraag wie er weleens met haar moeder over praatte, gingen er gelukkig veel vingers omhoog. Maar lang niet allemaal… Bij de vragen die door de meisjes gesteld werden bleek wel hoe erover gedacht werd: ‘Hoe kan ik ze wassen zonder dat mijn broertjes en zusjes het zien?’ en ‘Hoe moet ik aan mijn ouders uitleggen dat we dit krijgen’? Daarom werd er ook uitleg gegeven over wat menstruatie eigenlijk is, en dat het niks is om je voor te schamen.

En ten slotte was er natuurlijk het uitdeelmoment, de meisjes krijgen het recyclebare maandverband in vrolijk gekleurde tasjes, inclusief zeep om ze te wassen, voorlichtingsboekje en gebruiksaanwijzing.  Zo kunnen ze weer jaren vooruit!

Ook in 2018 blijven we bouwen aan tekenen van hoop, zoals deze meisjes weer hoop hebben gekregen. Help je mee dit mogelijk te maken?
Doneer nu!

Foto's door jonneke.nl